• Томбул джамия "Шериф Халил паша" - Шумен
  • GPS Координати: 43.26955000, 26.90973900
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
3.7 / 19 оценки
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Томбул джамия "Шериф Халил паша" - Шумен Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Шумен
предимно облачно 10°C
5 дневна прогноза
днес 4° / 13° 27 окт 8° / 14° 28 окт 10° / 13° 29 окт 6° / 14° 30 окт 6° / 14°
245м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 30
преглеждания за целия период 7440
Популярност на обекта в различни класации #100
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Джамията Шериф Халил паша, известна още като Томбул джамия, се намира в град Шумен. Построена е през 1744г. Архитектурата на храма е повлияна от зародилия се в началото на XVIIIв ориенталски архитектурен стил "лале", който се характеризира с включването на елементи от френския барок.С комплекса от сгради около него храмът е най-големият в страната по площ и архитектурна значимост и на второ място на Балканския полуостров след джамията Султан Селим, намираща се в град Одрин, Република Турция.Tомбул джамия е обявена за архитектурно-строителен паметник в бр. 22 на Държавен вестник от 1975г Томбул джамия е и един от 100-те национални туристически обекта.

Архитектурният комплекс заема 1730кв м площ. Всичките части на комплекса са включени в обща композиция и са свързани с вътрешни дворове. В молитвената зала се влиза през открито предверие с високи аркади в мавритански стил. То се поддържа от четири масивни мраморни колони. В предверието има пет купола.

Основното тяло на храма представлява четиристенна призма с квадратен план (15м х 15м)
. Молитвената зала се осветява от четири пояса прозоречни отвори, като горните три пояса са с цветни витражи. В оформлението на екстериора и интериора има пластика и барокови детайли. При направени проучвания през 2005г в интериора са разкрити оригинални стенописи по таваните и стените, които са били покрити с по-късен слой рисунки.Балконът в залата е молитвеното помещение за жените. Молитвената зала има великолепна акустика, която се получава от многобройните глинени гърнета, вградени в купола и стените. По стените на храма са изписани знамения от Корана (айети) и слова на пророка (хадиси).

Вляво от молитвената зала може да се посети комплексът медресе (мюсюлманско средно или висше училище) с дванадесет помещения, където живеели студентите, и библиотека на втория етаж. Тук са били съхранявани изключително ценни томове със съчинения на арабски и персийски език, също и карти на знаменития арабски географ от началото на XII в. Абу Абдал Мухаммед Идриси, преди да бъдат преместени за съхранение в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в гр. София.

Минарето на джамията е с височина 40м, с 99 спираловидно разположени каменни стъпала и с едно балконче. В просторния двор, известен като аркаден заради формата на сводовете, е построен голям шадраван, където мюсюлманите преди молитва извършват обредно измиване - т.нар. абдест.

Джамията Шериф Халил паша от създаването си досега е отворена за молитва всеки ден. Днес освен че е храм и духовен център на мюсюлманската общност, тя е и интензивно посещаван туристически обект.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Възрастни: 4.00лв.

Учащи: 2.00лв.

Беседа на български език: 6.00лв.

Фотозаснемане: 2.00лв.

Видеозаснемане: 4.00лв.

Работно Време:

Понеделник - неделя: 09:00 - 18:00 ч.

Телефон:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 8

Miroslav преди 3 седмици

От това, което видях изглежда, че ремонта е почти завършен. Предоставиха ни лист хартия с информация за джамията и ни обясниха, че разходката започва от молитвената зала. Помещенията за библиотеката и училищата бяха затворени.nОбща цена на марка и посещение за двама: 9лв.nИмаше и възможност за беседа с екскурзовод за още 6лв.

Анна преди 6 месеца

Аз я посетих през 2020г. Отношението към туристите беше уважително. Честно казано ми беше много интересно, тъй като преди това бях посещавала само един малък ислямски храм - Демир Баба теке. Ако не я бяха добавили в 100-те национални туристически обекта не знам как бих могла да посетя джамия. Тя самата е доста красива отвътре и посещението ми позволи да забележа мотиви, които се срещат... Познайте къде? В Саграда Фамилия в Барселона. За Гауди се казва, че изпозлва ориенталски мотиви в творчеството си, но преди да се видят тези мотиви в по-типичните им архитектурни представители, всичко остава само думи. Така, че моето мнение е: Посещавайте, ценно е! nОсвен това България е била под турско робство 5 века. Има културни следи от това навсякъде, няма смисъл да го крием, като изключваме красиви паметници на културата от комплекс за малоценност или срам.

Зарко преди 2 години

Много стара

Елка преди 2 години

Чакахме да свърши молитвата, че екскурзовода е и имам. Определено не ми допадна, че е включена в 100-те обекта

Ана преди 4 години

И аз се чудя, от къде на къде, ще слагат джамия в 100 НТО?!?

Десислава преди 4 години

Пълна смехория как можаха джамия да сложат в 100 Национални обекта,направо полудявам има толкова места който са мн по достойни от тая джамия

Мари преди 4 години

Точно така. На 26.08.2017 още бе в ремонт.
И отношението към туристите наистина е отвратително. Не можеш да получиш друга информация освен за цената на билета и че разчитали на парите от туристите за да стане ремонта.
Но как да стане като туристите не са уважавани. За обекта те са само пълнител на касичката им.
Няма добри условия и за хора с увреждания, а им вземат пълна такса за посещение 4лв. Странно милосърдие за един религиозен обект (след като при повечето от 100 НТО е безплатно за Х

Димитър преди 4 години

Джамията е в ремонт от години и няма изглед скоро да свърши. Отношението към туристите е отвратително.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за хапване наблизо

2 броя хрупкава пица по избор от менюто
65 бр. 88:88:88 65 бр. 23 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 21 Април до 8 Ноември 2021г.
Към офертата
Торта със снимка по избор
10 бр. 10 бр. 22 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 11 Май до 15 Ноември 2021г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Полет за двама с парапланер - над Шумен, Мадара или Невша
35 бр. 32 бр. 7 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 6 Август до 1 Юни 2022г.
Към офертата
Тандемен полет с парапланер над Шумен, Мадара или Невша, плюс HD видеозаснемане
33 бр. 31 бр. 10 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 6 Август до 1 Юни 2022г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още