Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.8 / 4 оценки
Места за нощувка наблизо

Праисторически солодобивен център Провадия - Солницата

Северно черноморие
тъмни облаци 7°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 8° 22 фев 2° / 8° 23 фев 2° / 11° 24 фев 5° / 15° 25 фев 2° / 10°
преглеждания за последните 30 дни 106
преглеждания за целия период 6272
Дата на публикуване 01.08.2015г.
Комплексният археологически паметник Провадия - Солницата представлява праисторическа селищна могила, при която върху част от културния пласт много по-късно е натрупана голяма тракийска надгробна могила. Намира се в района на Провадия, Североизточна България. Продължаващите проучвания се ръководят от Васил Николов.

Селищната могила, която е имала културен пласт с дебелина около 6м и диаметър 105м лежи върху огромния пресечен конус на най-голямото и всъщност единствено находище на каменна сол на Източните Балкани. От намиращото се на дълбочина от 9 до 20м "солно огледало" край селището са изтичали солени извори с максимална концентрация на сол. Добивът на тази стратегическа суровина започва по времето на късния неолит - през периода около 5400-5000г.пр.Хр. Производството става чрез изваряване на разсол от изворите в тънкостенни керамични съдове, поставяни в масивни куполни пещи, които са изграждани в постройки вътре в селището. Това е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология за получаване на сол, а Провадия-Солницата е най-древният засега солодобивен център на стария континент. Животът върху селищната могила продължава през средния халколит, т.е. през времето между 4600 и 4500г.пр.Хр., а към края на този период край селището възниква голям производствен комплекс, който съществува и през късния халколит, т.е. между 4500 и 4200г.пр.Хр. В него пещите са заменени от големи открити съоръжения -широки до 10м ями, в които са нареждани плътно един до друг нов вид керамични съдове - дълбоки и дебелостенни паници с много голям обем. Изваряването на разсола ставало с открит огън, разпален на дъното на ямата в пространствата между допиращите се с устията си съдове.

За първи път в Европа са проучени останки от двуетажна постройка от късния неолит, която е служела както за обитаване, така и за производство на сол. Подът на първия етаж е направен от трамбована глина. Върху него, както и сред опожарените останки от втория етаж са разкрити цели или натрошени на място керамични съдове, както и огромно количество тънкостенни цели и фрагментирани съдове за производство на сол. Сред разкритите съоръжения в сградата интерес представлява масивно куполовидно съоръжение от глина. То е било предназначено за изваряване на разсол, но е изпълнявало и функциите на домашна пещ. До това съоръжение е проучено четиристранно зърнохранилище, върху дъното на което, сред плътен пласт от растителна пепел е разкрита уникална колективна находка от четири сърпа от еленов рог, със заздравени със смола кремъчни резци в тях. Досега от неолитните обекти в Стария свят такава колективна находка не е позната. На втория етаж на постройката са били изградени няколко съоръжения, между които масивно огнище, съоръжение за смилане на зърно, четири зърнохранилища и др.

Производството на сол в селищната могила Провадия - Солницата е продължило и по времето на средния и късния халколит. Добивът и търговията със сол по това време са причина за натрупването по пътя на търговската размяна на изключителното "богатство" на престижни предмети в намиращия се на 37км източно от Солницата Варненски халколитен некропол (4500-4200г.пр.Хр.).

Натрупаните от производителите на сол богатства е трябвало да бъдат защитавани - по време на средния халколит селището върху селищната могила е укрепено със силна фортификационна система, която включва отбранителна стена и дълбок ров пред нея. Отбранителната стена е представена с палисада от гъсто забити високи дъбови стволове, дебело замазани от двете страни с глина. В нея има поне два диаметрално разположени входа, фланкирани с по два големи каменни бастиона от огромни камъни. След едно силно земетресение, което е станало около 4550г.пр.Хр. бастионите са разрушени, но зад останките им са изградени високи и дебели стени от по-дребни ломени камъни, които обаче също са разрушени при следващо силно земетресение. Изкопаният в стерилната глина кръгов ров с диаметър около 100м е имал ширина над 2м, а дълбочина му е била до 3.30м.

С площ около 7дка Провадия - Солницата е най-голямото укрепено халколитно селище в Североизточна България.
Находките от праисторическия солодобивен център Провадия - Солницата са изложени в Националния археологически музей в София и Историческия музей Провадия.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Почивка в Гората на самодивите! Нощувка със закуска, плюс релакс център - край с. Гроздьово, на 70км от Варна
58 бр. 1 нощувка 38лв/ден 49 бр. 3 бр. 15 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 29 Януари до 27 Март 2020г.
Към офертата
По случай 3-ти Март край Варна! Нощувка със закуска и релакс център, от Еко-комплекс Шерба, край с. Гроздьово
25 бр. 1 нощувка 38лв/ден 21 бр. 1 бр. 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 29 Февруари до 3 Март 2020г.
Към офертата
Почивка край Шумен! Нощувка със закуска и вечеря и възможност за ползване на сауна и парна баня - в с. Черни връх
23 бр. 1 нощувка 29лв/ден 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 15 Февруари до 15 Март 2020г.
Към офертата

Оферти за хапване наблизо

Вкусно хапване и музика на живо! Салата и основно ястие, по избор
Валидност на ваучера:
от 15 Февруари до 3 Март 2020г.
Към офертата
Салата и основно ястие, по избор
нова оферта 8 бр. 88:88:88 Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 21 Февруари до 21 Март 2020г.
Към офертата
Хапване и музика на живо! Салата и основно ястие, по избор, плюс торта Шоколадов трюфел
Валидност на ваучера:
от 18 Февруари до 10 Март 2020г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Свободен полет с балон край Мадара или Плиска
6 бр. 6 бр. 5 бр. 12 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 26 Януари до 8 Март 2020г.
Към офертата
Подари изживяване! Полет с балон или бейсджъмп скок, или тандемен бъджи скок за двама
13 бр. 11 бр. 11 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 25 Януари до 21 Май 2020г.
Към офертата
Ексклузивно в Кино Арена! Прожекция на "Малки жени", плюс малки солени пуканки, минерална вода и бонуси - козметичен комплект и шоколад
68 бр. 45 бр. 10 бр. 4 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 12 Февруари до 27 Февруари 2020г.
Към офертата

Коментари · 2

Гергана преди 3 години

Един път в годината отворени врати. Чакам с нетърпение да го направят достъпно.

Радослав преди 5 месеца

Днес бяхме там. Хареса ни. Хора много и история много и добра организация. Разказваха и показваха. Години копаене и неизследвани богатства. Пак ще посетим.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо