Рейтинг:
4.9 / 14 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Село Тюленово

село Тюленово
интензивен дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 21° 15 юни 16° / 24° 16 юни 17° / 25° 17 юни 20° / 27° 18 юни 21° / 26°
преглеждания за последните 30 дни 94
преглеждания за целия период 9544
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 16.01.2015г.
Живописният бряг на с. Тюленово се намира до гр. Шабла, на 30км от граничен пункт Дуранкулак и на 80км от гр.Варна, близо до популярният Камен бряг. Мястото е известно с уникалният си бряг и пещери, чист въздух, прозрачна морска вода и неповторимата си природа. За онези които търсят по диви места и искат да се доближат до природата, тук е място за пълноценна почивка, морски риболов и подводен туризъм.

Старото наименование на селото е Калъч кьой ("село на сабята"). Оригиналното название е на турски поради гагаузкото население (християни от тюркски произход). В селото се заселват постепенно множество българи от вътрешността на България, преди всичко котленско. През 1942г селото е преименувано Тюленово заради наличието на стада тюлени от вида монах, за които точно такова съчетание от прибой, пещери, ниски скали и ветрове се оказва подходящо място за населяване.

Не можете да забравите това крайбрежие ако сте го посетили! Бреговете тук са в червени цветове, стръмни спускащи се поне 20-30 метра надолу до морето. Има невероятни подводни пещери, гмуркането в които е балсам за душата на всеки авантюрист с акваланг. Тук всяко местенце си има име: "Ашалък", "Киприя", "Дупката", "Мартина". Най-дълбоки са дупките в местностите "Мартина", "Самотника" и "Самотната канара". Тюленово е място почти недокоснато от цивилизацията, красиво и неопитомено. Чудесно е за риболов и екстремните спортове като скално катерене и подводно гмуркане. Има платерина, кефал, сафрид и попчета и всеки, който метне въдица, може да е сигурен, че ще си уреди без проблеми вечерята върху жаравата на лагерния огън. Можете да наемете лодка от местните жители и да навлезнете в по-дълбоки води за риболов или разходка до пещерите.

Мястото не е подходящо за онези, които предпочитат да се изтягат на пясъка. Просто защото такъв няма.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 9

Мартина преди 3 години

Уникално място, изключително красиво! Има едно страхотно заведение с невероятна гледка, вкусна храна и персонала е много на ниво! Препоръчвам?

Maria преди 3 години

Любимо място, което посещавам всяка година! Завладяващо,омагьосващо, зареждащо! Красота, на която не можеш да се наситиш ❤️

АНТОАНЕТА преди 4 години

Много красиви скали край морската шир!nПрекрасни гледки!nНевероятно усещане!

ivelina преди 5 години

Уникално красиво място. Всеки път, когато отида там се презареждам с енергия.❤

Вяра преди 5 години

Неземно красиво място! ❤️

Илиян преди 6 години

Страхотно място! За жалост твърде много фасове и боклуци по скалите...

Невена преди 7 години

Красиво ,тихо и спокойно място.

Емилия преди 8 години

Раят на гмуркачите.

Владимир преди 8 години

Красиво място. Пътят до там е добър.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още