Рейтинг:
5.0 / 10 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Село Тюленово

село Тюленово
ясно небе 26°C
5 дневна прогноза
днес 21° / 26° 16 авг 21° / 25° 17 авг 20° / 26° 18 авг 19° / 26° 19 авг 21° / 27°
преглеждания за последните 30 дни 292
преглеждания за целия период 6168
Дата на публикуване 16.01.2015г.
Живописният бряг на с. Тюленово се намира до гр. Шабла, на 30км от граничен пункт Дуранкулак и на 80км от гр.Варна, близо до популярният Камен бряг. Мястото е известно с уникалният си бряг и пещери, чист въздух, прозрачна морска вода и неповторимата си природа. За онези които търсят по диви места и искат да се доближат до природата, тук е място за пълноценна почивка, морски риболов и подводен туризъм.

Старото наименование на селото е Калъч кьой ("село на сабята"). Оригиналното название е на турски поради гагаузкото население (християни от тюркски произход). В селото се заселват постепенно множество българи от вътрешността на България, преди всичко котленско. През 1942г селото е преименувано Тюленово заради наличието на стада тюлени от вида монах, за които точно такова съчетание от прибой, пещери, ниски скали и ветрове се оказва подходящо място за населяване.

Не можете да забравите това крайбрежие ако сте го посетили! Бреговете тук са в червени цветове, стръмни спускащи се поне 20-30 метра надолу до морето. Има невероятни подводни пещери, гмуркането в които е балсам за душата на всеки авантюрист с акваланг. Тук всяко местенце си има име: "Ашалък", "Киприя", "Дупката", "Мартина". Най-дълбоки са дупките в местностите "Мартина", "Самотника" и "Самотната канара". Тюленово е място почти недокоснато от цивилизацията, красиво и неопитомено. Чудесно е за риболов и екстремните спортове като скално катерене и подводно гмуркане. Има платерина, кефал, сафрид и попчета и всеки, който метне въдица, може да е сигурен, че ще си уреди без проблеми вечерята върху жаравата на лагерния огън. Можете да наемете лодка от местните жители и да навлезнете в по-дълбоки води за риболов или разходка до пещерите.

Мястото не е подходящо за онези, които предпочитат да се изтягат на пясъка. Просто защото такъв няма.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 6

Владимир преди 4 години

Красиво място. Пътят до там е добър.

Емилия преди 4 години

Раят на гмуркачите.

Невена преди 3 години

Красиво ,тихо и спокойно място.

Илиян преди 2 години

Страхотно място! За жалост твърде много фасове и боклуци по скалите...

Вяра преди 1 година

Неземно красиво място! ❤️

ivelina преди 1 година

Уникално красиво място. Всеки път, когато отида там се презареждам с енергия.❤

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още