Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 5 оценки
Участва в пътешествия
Места за хапване наблизо

Село Борово

село Борово (Област Пловдив)
ясно небе 24°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 25° 24 юли 14° / 22° 25 юли 13° / 24° 26 юли 14° / 26° 27 юли 16° / 27°
1056м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 179
преглеждания за целия период 6901
Дата на публикуване 30.12.2014г.
Малко са българските села разположени в прекрасен планински декор като родопското Борово. Селото е живописно разстлано по стръмен родопски скат и от всеки прозорец на къщите му се откриват чудни гледки към планината, която се дипли до безкрайния хоризонт. Селото е изходен пункт за незабравими екскурзии в Родопите. Разположено е в Преспанския дял, на изток от седловината Рожен, в Западнородопския масив. Най-високият връх тук е Преспа (2001м). Разклоненията на ридовете – Радюва планина, Крушовска планина, Градище, Гордюва чука, Момчиловски рид, Жълти дял и Устренски рид са наредени един след друг като море, което издига гигантски вълни пред очите ни. Боровчани се гордеят с резервата Кормисош, станал легендарно място за ловуване в цяла Европа. В продължение на десетилетия той бил достъпен само за малцина, било то бивши комунистически величия или добре платежоспособни западни туристи. На площ от 42 хектара живее необикновено богато животинско царство – от мечки до муфлони и от сърни до глухари. Тук е застрелян глиган, чийто бивни държат световен трофеен рекорд.

Борово е известно на света и с боровския мед, станал популярен във Франция покрай посещението на Франсоа Митерен в селото, където той се е лекувал. Преди реставрацията църквата в Борово е била една от малкото останали в България, където не е използван никакъв цимент. Това е бил повод за гордост на местните жители.

Над селото стърчат два красиви скални масива с необикновени форми. Това са Орловата скала и Карлуковският камък. Много приличат на исполински мегалитни паметници. Орловата скала е като светилище от розово кафяв камък, от която се вижда хоризонта на много километри. Карлуковският камък пък е като вкаменена гора. Най-високото от нейните "дървета" има отвесен от всички страни ствол - като сталагмит, висок поне 25 метра. На залез слънце в ясно време в продължение на цял час от селото може да се наблюдава странен оптически ефект. Каменният купол от скалата се раздвоява и се появяват два силуета. Казват, че това е едно от местните чудеса.

На 7км от Борово се намира прочутата в цяла България Кръстова гора.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Романтика в родопското селце Бачково! Нощувка и вечеря за двама
1-2 нощувка 88:88:88 2 22лв/ден 12 бр.
Валидност на ваучера:
от 22 Юли до 4 Септември 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Апетитна скара в Бачково! Плато с кебапчета, кюфтета и свински шишчета, плюс пържени картофки
114 бр. 88:88:88 2 бр.
Валидност на ваучера:
от 24 Юли до 24 Август 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Къща за гости Боряна
1 нощувка 2 75лв/ден 5 бр.
Nastani.bg Къща за гости Боряна
Къща за гости Боряна
1 нощувка 2 75лв/ден 5 бр.
Топ цена: 150.00лв

Коментари · 3

Петя преди 3 години

Радвам се.че имам късмета първа да коментирам за селото.в което е минало детството ми.Едно невероятно кътче с много история и невероятни гледки.Само имам един апел към всички.които искат да отсядат там-правилно изберете къщата за гости.изборът е голям.а качеството рядко е добро.

Станислав преди 2 години

Много красиво място.

Петкана преди 1 година

Много красиво място

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Мирослава Цветкова на 15 август 2018
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още