Рейтинг:
0.0

Резерват "Али ботуш"

Гоце Делчев
ясно небе -6°C
5 дневна прогноза
днес -10° / -4° 29 яну -8° / 0° 30 яну -4° / 0° 31 яну -3° / 1° 01 фев -3° / 2°
1052м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 12
преглеждания за целия период 3610
Дата на публикуване 08.07.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Резерват "Али ботуш"" за още по-богато съдържание.
В планината Славянка, намираща се на юг от Пирин, е разположен резерватът "Али ботуш". По билото на планината преминава държавната граница между България и Гърция, а половината от площта й се намира на територията на Гърция. Най-високата й точка е Гоцев връх (2212м), разположен на самата гранична линия.

Славянка е характерна с карстовия си характер и изключително разнообразен растителен свят. Наричана е "Китка планина", защото почти през цялата година планината е като цветна градина.На 1 март 1977г резерватът е включен в листата на биосферните резервати по програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО. Целта е да се запазят уникалните реликтни гори от черна мура, черен бор, борисова ела, богатият растителен и животински свят.

Зоната между 1000 и 1450 м н.в. е заета от черния бор (Pinus nigra).Над района с черен бор, до 1800 м н.в. започват горите от черна мура (Pinus leucodermis) - един от редките, защитени и най-интересни представители на българската дендрофлора. Само в северозападната част на резервата между 500-700 м н в. се срещат широколистни гори - бук (Fagus silvatica), воден габър (Ostrya carpinifolia). Защитени растения са венерин косъм (Adiantum capilus veneris), дряновска кандилка (Fritillaria drenovskyi), родопската съсънка (Pulsatilla rodopaea).

Интересен е и животинският свят. Наред с типичните за страната видове – сърна (Capreolus capreolus), дива свиня (Sus scrofa), заек (Lepus europeatus), лисица (Vulpes vulpes), се срещат още ч акал (Canis aureus), два вида костенурки (Testudo greca, T. eversmanii), македонски гущер (Lacerda erhardi), изключително рядката котешка змия (Telescopus fallax). Интерес представляват и пеперудите, между които има и нови за науката видове.

Територията на резерват "Али ботуш" е с най-строг природозащитен режим. Забраняват се всякакви дейности, с изключение на посещение с научна цел, преминаване на хора по маркирани пътеки, събиране на семенен материал, потушаване на пожари и санитарни мероприятия в горите. Достъпът до резервата е ограничен, придвижването става по определени пътеки, като е задължително предварително съгласуване на всяко посещение с Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Препоръчано от
Decathlon logo

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо