Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Реяновски манастир "Успение Богородично" - Реяновци

Софийско
разкъсана облачност 23°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 26° 19 юли 14° / 29° 20 юли 15° / 30° 21 юли 16° / 31° 22 юли 17° / 31°
955м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 13
преглеждания за целия период 734
Дата на публикуване 25.09.2014г.
Реяновският манастир "Успение Богородично" се намира на около 2км югозападно от с. Реяновци. Скътан е сред букова гора в дол от северния склон на планината Кървав камък, на 960 м н. в. За историята на този манастир се знае съвсем малко. Според местни предания, той е о снован през турското робство, като и през същия период е бил разорен.

Може да се предположи, че Реяновският манастир е една от многобройните монашески общности с малък брой монаси възникнали през първите векове на османското иго. Съществувалата в с. Реяновци по-заможна прослойка в лицето на войнуците предполага, че обителта е била поддържана и дарявана от тях. Разоряването на манастира вероятно е настъпило през размирните кърджалийски времена (края на XVIII – началото на XIXв), когато по-голяма част от църквите и манастирите в Знеполе били разсипани.

В днешния си вид манастирът "Св. Богородица" е възстановен през 1929г, като тогава освен църквата е била изградена и магерница и камбанария. Днес от последните две са останали само основите. През последните няколко години манастирският храм е отново обновен, а над аязмото е издигнато малко параклисче.

Понастоящем обителта отваря врати само на големите християнски празници, извършва се богослужение само на храмовия празник "Успение на Света Богородица" (15 август). Тогава тук се събират много хора от близко и далеч, прави се и курбан.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още