Рейтинг:
4.6 / 16 оценки

Природонаучен музей - Черни Осъм Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

село Черни Осъм
слаб дъжд 23°C
5 дневна прогноза
днес 7° / 23° 25 апр 10° / 21° 26 апр 8° / 22° 27 апр 13° / 26° 28 апр 12° / 22°
517м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 132
преглеждания за целия период 4198
Село Черни Осъм се намира в Северна България, на 12км югоизточно от гр. Троян и на 175км от София. Природонаучният музей в село Черни Осъм е основан през 1976г.

През 1965г местният учител по биология Илия Илиев заедно със своите ученици започва да събира животински и растителни видове. За нуждите на часовете по биология са препарирани животни, които могат да бъдат срещнати в Стара планина. Постепенно колекцията, подредена в коридорите на училището, се разраства и през пролетта на 1976г е преместена в нова сграда. От 1 януари 1977г сбирката става филиал на Историческия музей в Ловеч, а като самостоятелен музей се оформя през 1992г.

Посетителите на Природонаучния музей в село Черни Осъм могат да видят голямото разнообразие на животинския свят в Стара планина. Селото е разположено на територията на Националния парк "Централен Балкан", затова в една от залите на музея със снимки са представени природните забележителности в района. На двата етажа на Природонаучния музей се съхраняват над 700 експоната. Изложени са над 25 вида препарирани бозайници, а разходката сред експонатите е озвучена от аудиозаписи на животински звуци. На втория етаж на диорамни витрини с големи снимки е показана средата, в която живеят бозайниците - глигани, вълци, чакали, диви котки, сърни, благородни елени, елен-лопатар и др. В стъклени витрини са изложени 11 вида риби, обитаващи река Черни Осъм, има и експонати на изчезнали видове. Посетителите могат да видят още 12 вида земноводни и 15 вида влечуги, характерни за района на Централна Стара планина. Голяма е и колекцията от насекоми. В колекцията на Природонаучния музей има и над 120 вида птици - обитаващи равнината, водоеми и грабливи птици. В музея посетителите могат да закупят информационни материали и картички.

Село Черни Осъм се намира само на 2км от Троянския манастир, предлага възможност за практикуване на селски туризъм и е изходен пункт към х. "Амбарица", както и за кратки туристически маршрути. В селото има училище за планински водачи.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Вход за възрастни: 2лв; учащи, пенсионери: 1лв

Работно Време:

Понеделник-Неделя: 08:00-12:00; 13:00-17:00ч

Телефон:

06962 23 71

Още за обекта:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

genadi преди 4 години

много е хубаво,заслужава да се посети с децата

Ивелина преди 2 години

Децата бяха очаровани...

Полина преди 2 години

Очарована съм.Има хубави експонати.

Невена преди 8 месеца

На дъщеря ми много и харесва музея .Три пъти сме я водили и тази година иска пак.
В музея има много препарирани животни,като най-впечатляващи са огромната мечка и глигана-албинос.Има голямо разнообразие-вълци,лисици,елени,белка,златка,язовец,различни видове змии,птици-орли,бухали...Даже и бялата мечка и ягуара от ловешкия зоопарк са там.А като пуснат и звук става още по-интересно....

Надежда преди 3 месеца

Определено не ми допадна, беше мрачно, мръсно и студено.

Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо