Рейтинг:
5.0 / 3 оценки

Село Черни Осъм

село Черни Осъм
ясно небе 27°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 27° 12 авг 18° / 26° 13 авг 15° / 25° 14 авг 16° / 27° 15 авг 16° / 28°
515м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 158
преглеждания за целия период 4103
Дата на публикуване 02.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Село Черни Осъм" за още по-богато съдържание.
Село Черни Осъм се намира в планински район в полите на Централна Стара планина, т.нар. Троянски Балкан.

Селото е едно от 22-те селища в Троянска община и е разположено в нейния югоизточен "ъгъл", на границата между Предбалкана от север и Стара планина на юг, в пазвите на Национален парк "Централен Балкан". Над селото на територията на парка се извисяват два от най-високите балкански исполини – върховете Голям Купен (2 169м) и Левски (2 166м).В подножието на втория от тях извира река Черни Осъм, дала своето име на първото селце по пътя си.

Черни Осъм отстои на 12км асфалтов път югоизточно от общинския център Троян, с който е добре транспортно обвързан, на 48км южно от областния център Ловеч и на 185км североизточно от столицата София, като само 33км го делят от първокласното шосе Варна - Велико Търново - Ябланица с продължение автомагистрала "Хемус" за София и 61км от Подбалканската транспортна артерия чрез старопланинския проход Троян - Кърнаре.

В Черни Осъм има още един музей, който, макар и не толкова известен като Природонаучния, е поне толкова ценен и интересен. Наречен скромно "Фотоархивна и битова сбирка" от своя създател Дочо Нешков, в действителност това е един изключителен Етнографски музей, представящ културно-историческото и природно наследство на селото.

Черни Осъм си има и Художествена галерия, носеща името на видния черноосъмец Пенчо Хаджинайденов – основоположник на Троянската художествена школа. В нея са вместени творбите на даровити местни художници от национална величина.

И все пак, най-голямата атракция на Черни Осъм си остава дивата природа на Балкана, в чиито пазви е закътан вторият скит на Троянския манастир – Зелениковец, с лятната резиденция на българския патриарх. Непосредствено над селото започва царството на Национален парк "Централен Балкан" и една от неговите 9 зелени перли – биосферния резерват "Стенето". Дивите и непристъпни каньони на митичната златна река Куманица, изключителното разнообразие на редки и застрашени видове растения и животни, величествените природни феномени Райчова дупка, Птичата дупка, Водната пещера, Хайдушкото игрило, Кралимаркова дупка…

Ефектът от посещението на всичките тези забележителности ще бъде още по-незабравим, само ако ви придружава опитен планински водач.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Оферти за забавления наблизо

Тандемен полет с парапланер в дестинация по избор и възможност за видеозаснемане
19 бр. 17 бр. 30 бр. 11 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 6 Юни до 30 Септември 2020г.
Към офертата

Коментари · 1

Невена преди 3 години

Много красива природа.Местните хора са много гостоприемни.
Интересен е природонаучния музей в селото.

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо