Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
3.8 / 4 оценки
Участва в пътешествия
Места за хапване наблизо

Природен парк "Шуменското плато"

Североизточна България
слаб дъжд 30°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 32° 23 юли 17° / 25° 24 юли 14° / 25° 25 юли 17° / 26° 26 юли 19° / 27°
236м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 99
преглеждания за целия период 3197
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Природен парк "Шуменско плато" се намира в източните предели на Дунавската равнина, в близост до град Шумен. Разположен е на едноименното Шуменско плато и заема площ от 3929,9 ха. Обявен е през 1980г с цел съхраняване на ценните растителни и животински видове, платовидния ландшафт и местата, подходящи за отдих и туризъм.

Най-високата точка в парка е на 502м н.в. Климатът е умереноконтинентален.

Шуменското плато е обитавано от човека от дълбока древност. За това свидетелстват откритите в пещерите фрагменти от глинени съдове и оръдия на труда. През различните исторически епохи тук са съществували множество тракийски, антични и средновековни селища и крепости.

По време на Второто българско царство (ХІІ-ХІVв) възникват скалните манастири - средища на религиозен и културен живот. Разположени са по труднодостъпни скални венци по източните и южни склонове на платото.

Най-значимият исторически и археологически обект в природния парк е Шуменската крепост (Стария град). Тя представлява сложен комплекс от жилищни, култови и крепостни постройки.

Днес Шуменската крепост е добре проучен, консервиран и частично реставриран историко-археологически резерват.

В границите на парка се намира и паметник "Създатели на българската държава", издигнат в чест на 1300-годишнината от създаването на България. Той пресъздава най-важните моменти от историята на Първото българско царство (VII-XIв).

Парк "Шуменско плато" е изключително богат на неповторими образци от неживата природа, като атрактивни повърхностни и подземни карстови пещери. Пещерите Бисерна и Тайните понори са сред 25-те най-големи пещери в страната. Срещат се още понори, въртопи, живописни долинни врязвания, наподобяващи малки каньони и непристъпни скални венци.

Паркът е привлекателно място за отдих, спорт и туризъм през всички годишни сезони. Достъпът до него се благоприятства от непосредствената близост на гр. Шумен и добре поддържаната пътно-алейна мрежа. Има много добри условия за практикуване на пешеходен и велотуризъм. Туристическите маршрути са маркирани и поддържани и отвеждат посетителите на парка до атрактивни скални форми, вековни букови гори, исторически забележителности и туристически хижи. В парка има условия за практикуване и на екстремните спортове - скално катерене, спелеотуризъм, парапланеризъм и др. За удобство на туристите са изградени туристически заслони, беседки, чешми и кътове за отдих.

На територията на парка функционира информационен център. В него може да се получи информация за туристически маршрути, забележителности, защитени територии, да се закупят сувенири и информационни материали, да се наеме водач или велосипед и др.

В близост до информационния център се намира "Горското училище". Представлява интерактивен комплекс за провеждане на екологични дейности и проекти в естествена природна среда. Включва "Горски лабиринт", "Пътека на приказките" и "Класна стая на открито". За организирани групи дирекцията на парка предлага водач-аниматор в Горското училище.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

054 800 381

Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Хотел Рай - нощувка със закуска
1 нощувка 2 30лв/ден
Nastani.bg Хотел Централ
1 нощувка 2 32лв/ден 1 бр. 7 бр.
Nastani.bg Хотел Централ
Хотел Централ
1 нощувка 2 32лв/ден 1 бр. 7 бр.
Топ цена: 63.00лв
Nastani.bg Нощувки Ботеви
1 нощувка 2 17лв/ден
Nastani.bg Нощувки Ботеви
Нощувки Ботеви
1 нощувка 2 17лв/ден
Топ цена: 34.00лв

Коментари · 1

Албена преди 4 години

Изключително чист и кристален въздух. Много спортуващи млади хора.Прекрасни кътчета за отмора

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още