Рейтинг:
4.9 / 13 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Пещера "Утроба" - Ненково

село Ненково
разкъсана облачност 14°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 14° 20 окт 8° / 14° 21 окт 8° / 18° 22 окт 9° / 19° 23 окт 10° / 17°
706м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 61
преглеждания за целия период 16667
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 03.10.2014г.
Пещера "Утроба" наричана още "Вулвата" се намира на 20км от гр. Кърджали, високо в планината над хижа "Боровица". В скалистата местност Тангардък кая. Мястото е безлюдно, а в близката околност се развиват едни от най-големите комплекси на скални тракийски ниши в Източните Родопи.

След 1500 метра от хижата започва пешеходния преход към пещерата. По пътя срещнахме местен човек, който потвърди, че сме в правилната посока, но предупреди да си налеем вода от чешмата, през която ще минем, защото нагоре до пещерата вода няма, за което многократно го споменавахме с благодарности.

Разстоянието от шосето до пещерата се изминава за 1,30ч спокоен ход. Върви се по добре маркирана пътека, която обикаля билото. Пътеката има няколко доста стръмни участъка, на които са направени беседки, а на няколко места има пейки. На тези места човек може да отдъхне и да се наслади на прекрасна гледка. Хубаво е, че накрая участъка е по-равен.

Пещерата не е голяма. Дълга е 22 метра, като в дъното 5-6м са издълбани допълнително.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 7

Anton преди 4 месеца

Стигнахме до нея, по маршрута през панорамната точка "Райски изглед". Изкачването е по-леко и можете да се насладите на прекрасни гледки. https://drive.google.com/file/d/1nhXInO5380F1dcmfheYT8bUtYqnYCPg8/view?usp=sharing

Ивайло преди 1 година

Не знам кое е лекото и приятното на пътеката. Доста е стръмно и някои хора ще се озорят. Тежичко си е, особено в жега 35+ градуса. Задължително си носете поне 1,5л вода.

Мирослава преди 1 година

Пътеката е лека, приятна, поддържана. Посетихме пещерата по обед, добре, че не беше много горещ ден. Няма чешми по пътя, но пък са направени беседки. В подножието на пещерата има 2 кладенче та, едното е затинено. В тях се стича процеждащата се от скалата вода. Магично място.

Румен преди 2 години

Пътя до мястото за оставяне на коли е хубав . От там започва приключението 1.15 1.30 по стръмна пътека само нагоре , трудно си е но си заслужава . Накрая има 3 4 метрова стълба коята е стабилна .

Магдалена преди 3 години

Много стръмна пътека, но си заслужава за около 1-1.15 стигнахме до горе и още толкова навръщане

Petya преди 4 години

Много път ,много изкачване и падане :D Но пък мястото си заслужава! Красиво и уникално!

katya преди 6 години

Уникална е.

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 06 август 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още