Луковит разсеяна облачност 22°C 239м. н.в.

Пещера "Проходна"

Рейтинг:
4.9 / 27 оценки
Източник:
Телефон:

06987 3726

Още за обекта:
Сподели този обект:
Участия в класации:
Потребителска активност:
Кристина Петкова отбеляза, че го посети преди 10 часа
Rally Ilieva отбеляза, че го посети преди 11 часа
Plamen Kondakov поиска да го посети преди ден
Geri Pesheva добави в любими преди ден
Маринела Георгиева поиска да го посети преди 2 дни
Ruzha babekova отбеляза, че го посети преди 2 дни
Николай Петров отбеляза, че го посети преди 2 дни
Bilqna Eneva поиска да го посети преди 2 дни
Яна Павлова отбеляза, че го посети преди 3 дни
Ola поиска да го посети преди 3 дни
Места за нощувка наблизо
Проходна е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България. Намира се на 2км от с. Карлуково и на 112км от София. Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262м. Има 2 входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход (най-големия пещерен свод в България – 45м).

Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана - "окна". Именно "окната" правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича "Очите на Господ", а понякога и "Очите на Дявола". Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат "сълзи". Изправен пред този природен феномен, човек остава удивен и леко развълнуван – невероятната симетрия и разположение на окната навява страхопочитание и чувство за мистерия. Пещерата е обявена за природна забележителност през 1962г. В нея са снимани няколко български и чуждестранни филми. Един от тях е "Време разделно" (1987г).

От големия вход се провеждат бънджи скокове. Проходна е и популярен обект за катерачи. Маршрутите са спортни, разделени в няколко сектора. Категорията им варира, но като цяло се водят за едни от най-трудните в България.

До Проходна може да се достигне и от Националния пещерен дом "Петър Трантеев". Пътечка, започваща от дома, води до големия вход на пещерата. Сградата на Пещерния дом е уникална със своето разположение – построена е в цепка на скалата, а формата й, гледана отгоре, наподобява прилеп. За част от стените е използвана естествената скала. От Пещерния дом се открива гледка към долината на река Искър, както и към пещера Проходна.

В хижата може да се спи, но е желателно да се направи предварителна заявка. До Пещерния дом се достига по отбивка на пътя Луковит – Карлуково. Пещерният дом и пещера Проходна са част от 100-те национални туристически обекта. Пещерата е достъпна за туристи през цялата година. Не е необходим водач. Желателно е да се внимава през студени зимни дни заради образуващите се по тавана и около окната големи ледени висулки и опасност от подхлъзване.
Прочети още
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро
Оставете коментар и оценка
28/07/2017
Коментирай 500 символа
Деяна преди 4 месеца · сподели във Facebook

Ако ви е по път, не я пропускайте.

Станислав преди 8 месеца · сподели във Facebook

Много красива пещера, но може и по добре дасе разработи.Няма табели, описание на входовете, няма сувенири, поне една пейка да имаше.

Калин преди 9 месеца · сподели във Facebook

Красота.Често ходя до там,направо ме зарежда с енергия

Stilian преди 1 година · сподели във Facebook

Днес за първи път посетих това място уникално е

покажи още коментари

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо