Доспат слаб дъжд 25°C 1067м. н.в.

Музей на катрана - с.Борино

Музей на катрана - с.Борино

Доспат слаб дъжд 25°C 1067м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 61
преглеждания за целия период 503
Днес
16° / 27°
25°
сб, 24.06
13° / 27°
27°
нд, 25.06
14° / 27°
25°
пн, 26.06
16° / 27°
27°
вт, 27.06
16° / 28°
28°
Добавено от:
Телефон:

0889 811 848

Сподели този обект:
Добавено
в любими от:
Силвия
Потребителска активност:
Силвия отбеляза, че го посети преди 2 седмици
Тодор Видев отбеляза, че го посети преди 3 седмици
Proletina Todorova отбеляза, че го посети преди месец
Захари отбеляза, че го посети преди месец
Добромира Пейчинова поиска да го посети преди 2 месеца
rosica ivanova отбеляза, че го посети преди 2 месеца
Валерия Любенова поиска да го посети преди 3 месеца
Милен Славов поиска да го посети преди 3 месеца
Ani Ivanova отбеляза, че го посети преди 4 месеца
Ива Данева поиска да го посети преди 5 месеца
Места за нощувка наблизо
Музеят на боровият катран се намира на 4 км. южно от село Борино, в самото начало на Среднопланинска Дяволска пътека.
До обекта може да се достигне с автомобил чрез асфалтов път, свързващ село Чала с общинският център Борино или пеша от паркинга на Буйновско ждрело изходен пункт на Среднопланинска Дяволска пътека.

Сградата на музея е съчетание между камък, дърво, глина и слама с две нива и илюстрира типична родопска дървена къща от 30 те години на миналият век пригодена за извличане на боров катран.
На първо ниво е разположена вкопана типична катранена яма в действителни размери, медна скулптура на катранджия и подробна схема на целият технологичен процес за извличане на катран.

Чрез дървена стълба се достига до второ ниво, където може да си видят характерни детайли от изпълнените строително-занаятчийски елементи както и копие на традиционен хамам (баня), в реални размери. Днешната Катранджийница е възстановено по спомени и фотоси от изминали времена с подкрепата на Европейска програмата за развитие на селски райони, финансиран по Стратегията за местно развитие на Местна инициативна група Високи Западни Родопи.

Боровият катран е лепкав материал, произведен от високата температура на овъгляване на боровата дървесина в аноксични условия (суха дестилация или деструктивна дестилация). Дървесината се разгражда бързо чрез прилагане на топлина и налягане в затворен контейнер.
Извлеченият катран се състои предимно от ароматни въглеводороди, катранени киселини и основи. Компоненти на катран варират в зависимост от пиролизния процес (например метод, продължителност, температура) и произход на дървесината (например възраст на боровите дървета, вид на почвата, влага и условия по време на растежа на дървото).

Изборът на дърво, проектиране на пещ, парене и събиране на катран може да варира. За производство на традиционен местен катран се използвали пънове и корени от черен бор, който изобилства в района на Буйновско ждрело.

Боровият катран е известен на нашия народ от столетия като лечебно средство срещу шипове, псориазис и дерматологични заболявания. Лековит е при язви, кожни екземи, ревматизъм, шипове, отворени рани. И не на последно място рани по копитата и тялото на животни.
Добива се по естествен път и е напълно натурален продукт !
Прочети още
Оставете коментар и оценка
23/06/2017
Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо