Рейтинг:
3.7 / 3 оценки
Места за нощувка наблизо

Връх Миджур - Стара планина

Северозападна България
ясно небе 17°C
5 дневна прогноза
днес 6° / 19° 10 юли 9° / 20° 11 юли 10° / 20° 12 юли 8° / 14° 13 юли 6° / 16°
2110м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 55
преглеждания за целия период 4373
Дата на публикуване 03.07.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Връх Миджур - Стара планина" за още по-богато съдържание.
Миджур, висок 2168 метра е първенец на Чипровска планина, дял от Стара планина. Намира се на границата между България (Област Видин) и Сърбия. В неговото подножие извират реките Лом и Тимок.

Определяща точното му положение точка е изцяло в България, а границата е на няколко метра встрани. Там има изградени 2 до половин метър високи пирамидки, на които има надписи, оставени и от български, и от сръбски туристи.

На 23 февруари 2009г, районът около върха е обявен за защитена местност с площ 1509 дка. Целта е запазването на характерния ландшафт и местообитанията на растителните видове жълт крем, нарцисовидна съсънка, алпийски повет, златовръх, петниста сверция, карпатска тоция и други. На 17 януари 2012г площта на защитената местност е увеличена на 1593 дка.

Едва след свалянето на граничните съоръжения в началото на 1990-те години върхът стана достъпен за планински туризъм. Поради това подстъпите към него, както и целият район, са запазили в голяма степен своята девственост.

От българска страна върхът се изкачва най-често от две места.

От Чупрене има два възможни подхода. С високопроходим автомобил по река Чупренска може да се достигне по 17км почвен път през Дивечовъдното стопанство до хижа "Горски рай" (1450м). Пеша е по-удобно да се мине по река Манастирка и една от двете екопътеки - "Бекинска шобърка" или "Мартинов камък". Оттук разстоянието до хижа "Горски рай" е малко над 9км.

От хижата има маркирана пътека, която минавайки през Биосферен резерват "Чупрене", излиза на главното било на седловината между връх Реплянска църква (1969м) и връх Остра чука (1967м). Оттук на югоизток през върховете Остра чука и Оба (2033м) се достига до седловината, под която извират реките Лом и Тимок при гранична пирамида 336 (1780м). Следва изкачване по северозападния склон на връх Миджур, който се достига след около час.
Преходът от хижа "Горски рай" дотук отнема средно 4.30ч и е по-дълъг от варианта през село Горни Лом, но по-лек.

На 7км от Горни Лом, от които първите 2км са асфалтирани, е разположена хижа "Горни Лом" (840м). Сградата е бивша гранична застава. В момента действащата е хижа "Миджур", разположена малко по-нагоре. След още 2-3км свършва почвеният път и започва същинската пътека.
Следва около 2-3 часа стръмно изкачване до седловината между върховете Оба и Миджур, на която е разположена гранична пирамида 336. Тук пътеката се слива с тази от село Чупрене.
Този вариант е по-кратък, но съответно и по-стръмен.

До върха е възможно да се достигне също така и от селата Мартиново и Репляна от българска страна, както и от курорта "Бабин зуб" и селата Топли дол, Алдина река, Църни връх и Равно буче от сръбска страна.

За изкачването на върха е необходимо разрешение от Граничната полиция, София.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари · 3

Радослав преди 4 години

По=лесен е за изкачване от Сърбия.

Магдалена преди 4 години

грозен връх, с гадна пътека

преди 1 година

5ч и 30мин нагоре през февруари със снегоходки и 150см сняг. Надолу беше за 4ч до хижата

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Вижте още