Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Мегалитно светилище на Великата богиня майка - с.Буйново

село Буйново (Област Смолян)
ясно небе 23°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 23° 12 юли 11° / 23° 13 юли 8° / 21° 14 юли 8° / 17° 15 юли 7° / 20°
1563м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 47
преглеждания за целия период 332
Дата на публикуване 15.10.2019г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Мегалитно светилище на Великата богиня майка - с.Буйново" за още по-богато съдържание.
Великата богиня майка е основното божество в тракийската религия. Тракийското митологично мислене възприема самозачатието на Великата богиня – майка, която ражда сина си, Слънцето. Този акт урежда космическото равновесие, природния цикъл и кръговрата живот - смърт. Нейната основна функция е да дарява живот, но тя е също тази, която очаква своите рожби на края на земния им път в своята утроба. В каменния век съществува широко разпространен култ към Богинята. На много места по света археолозите откриват статуетки на жени с подчертани полови белези, направени от камък или кост с общи характеристики – големи гърди и бедра и често с липсваща глава. С помощта на старогръцки наименования, използвани от наблюдатели и пътешественици из Тракия, както и на иконографски решения върху плочи и изделия днес се съди, че Великата богиня - майка в Тракия е: покровителка на животните и на лова, на плодовитостта и на плодородието, пазителка на култа към Слънцето и на живия свещен огън, на жените майки и стопанки, но и на девиците, хранителка на обредите, с които избраници се посвещават във вярата към .
Според твърденията на някой специалисти праисторици обаче, които са изследвали подобни обекти в Родопите, е възможно подобни барелефи с първоначален естествен произход, в последствие да са дообработвани целенасочено, за да добият съответните черти и визия за тяхното по-пълно вписване при изповядване на култа. Присъствието им обаче, несъмнено е имало важно значение за древните, и в тези образи напълно е възможно те да са припознавали своите висши божества – Богинята Майка и Бога Слънце, Бендида и Сабазий-Загрей. Мегалитното светилище на Великата богиня майка е обърната на юг, към слънцето, откъдето може да дойде топлината, живота и плодородието.
Разположението на масива го прави естествена астрономическа обсерватория - по време на пролетното /20-21 март/ и есенното /22-23 септември/ равноденствие.
Върху мегалитното светилище ясно личат вдълбаните в скалите останки на древна астрономическа обсерватория и издълбани кръгли отвори, улеи и ниши. Картата представлява множество кръгли дупки, които показват небесните звезди. Изработени са върху предварително изравнената скална площадка, като следите от подравняването личат и до днес. Скалните изображения са групирани и разположени около централен олтар - жертвеник под формата на сърце „Орфеево сърце”. Този факт говори за научно и културно достижение на тракийското племе беси, а не за внос на култура от други цивилизации. На звездната площадка са изсечени четири олтара на четирите свещени течности- вода, вино, мляко, зехтин. Това показва, че мястото се е използвало и за извършване на култови и духовни практики. От звездната площадка се открива гледка към скалите на мистичният връх Виденица, едно от предполагаемото място на потъналия в митове и легенди Дионисиев храм. Като обобщение, вземайки предвид всички елементи и особености на скалното светилище, може категорично да го отнесем към едно от най-големите и най- пълно оформени праисторически светилища в Западните Родопи. Вероятно същото е доразвито като култов център от траки - беси. Скално светилище на Великата богиня майка , тепърва ще откриват своите загадки и ще допринася за запълване на познанията ни за живота на тракийските племена населявали Западните Родопи. Един уникален неизвестен паметник, на скалната ни материална култура и наследство.

с.Буйново - Мегалитното светилище на Великата богиня майка - 6 км.
Maркировка: стълбова; лентова червена
Продължителност: пешеходен преход 1ч. / автомобилен преход 25мин.
Координати: 41°35'3"N 24°17'2"E
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Източник:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Двама в Западните Родопи през лятото! 2 или 3 нощувки със закуски, разходка с джип и конна езда
32 бр. 2-3 нощувки 2 44лв/ден 29 бр. 9 бр. 5 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 2 Юни до 30 Юли 2020г.
Към офертата
През Юни и Юли в Западните Родопи! Нощувка със закуска за двама, плюс джакузи и парна баня - в с. Ягодина
166 бр. 1 нощувка 2 33лв/ден 140 бр. 13 бр. 8 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 3 Юни до 30 Юли 2020г.
Към офертата
Цяло лято край язовир Доспат! Нощувка със закуска за двама в Доспат
1 бр. 1 нощувка 88:88:88 2 40лв/ден 1 бр. 9 бр. 4 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 15 Май до 31 Август 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо