Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо

Меандрите на Бяла река

Югоизточна България
облачно 30°C
5 дневна прогноза
днес 20° / 30° 10 авг 18° / 33° 11 авг 18° / 34° 12 авг 19° / 33° 13 авг 19° / 33°
преглеждания за последните 30 дни 133
преглеждания за целия период 7484
Дата на публикуване 17.10.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Меандрите на Бяла река" за още по-богато съдържание.
Меандрите на Бяла река е защитена местност с площ 1531,98 ха, oбявена с цел опазване на редки и застрашени видове животни и растения, както и характерен ландшафт. Меандрите на Бяла река се намира в землищата на с. Железари и с. Меден Бук, община Ивайловград. Обхваща част от долината на Бяла река, отличаваща се с изключителна красота и биологично разнообразие.

По бреговете на реката са запазени едни от малкото в България гори от включения в Червената книга Източен чинар (Platanus orientalis). Меандрите на Бяла река са едно от най-богатите в херпетологично отношение места в страната. Тук се срещат 7 вида земноводни и 19 вида влечуги.

В защитената местност гнездят 94 вида птици. Тук може да се наблюдават включените в Червената книга Египетски лешояд (Gyps fulvus), Черна каня (Milvus migrans), Скален орел (Aquila chrisaetos), Късопръст ястреб (Accipiter brevipes), Черен щъркел (Ciconia nigra).

Меандрите на Бяла река са предпочитано място за любителите на дивата природа.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още