• Мегалити "Лечебните скали" - Скалица
  • GPS Координати: 42.26791587, 26.25896573
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Мегалити "Лечебните скали" - Скалица

село Скалица
ясно небе 15°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 17° 20 окт 10° / 17° 21 окт 9° / 18° 22 окт 11° / 20° 23 окт 12° / 20°
168м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 25
преглеждания за целия период 8704
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 14.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Мегалити "Лечебните скали" - Скалица" за още по-богато съдържание.
Никой в Скалица не помни откога се знае, че скалите са дали нещо повече от името на селото. Скалица се намира на 46км от Ямбол и на 12км от Манастирските възвишения.

Ако се вярва на легендата, тези скали, побити в равното като тепсия поле, са в резултат на вулкан, който преди незнайни години е избухнал там, където сега са Манастирските възвишения. Как огромните скали са дошли оттам дотук и защо никъде наоколо няма други подобни скали, това в легендата не се споменава.

Друго предание казва, че на това място между земята и небето имало врата. Отишла преди време една жена от селото по Божиите места, а там й казали: "Ти идваш от Божие място, не знаеш ли?" Това, което всеки в селото знае, че скалите са си били винаги там, в края на селото. И ако човек види само този край на селото, ще си помисли, че то е в планината, а не в равно поле.

Единият мегалит се нарича "Бабино коритце". Ако човек полежи в него то му минават всякакви кръстни болки. Помага при дископатии, ставни и ревматични болки.До Бабиното коритце е "Столът". Той помага на жени, които имат проблем със зачеването. Вярва се, че скалата дава сила и плодовитост на младите жени.

Между тези две скални образувания се намира мястото за хипертониците, където могат да си понижат кръвното налягане.

Проведени са множество експерименти под лекарски контрол и е доказано въздействието на скалите върху високото кръвно налягане и на други заболявания. Откритието се дължи на Академик Тодор Дичев, член на БАН и на РАН (Руската Академия на Науките). На това място трябва да се ходи два часа след изгрев слънце и два часа преди залез. Не е желателно хора с ниско кръвно да се подлагат на въздействието на тази скала.Скалите само свалят кръвно, предупреждават жителите.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари · 2

иванка преди месец

Няма указателни табели нито за пътя, нито за Стола, Бабино коритце..., иначе е спокойно мястото, тревата беше окосена,лично на мен ми беше приятно.

Ваня преди 1 година

Местоположението на картата е грешно. Търсете го в google maps с това име - мегалити "лечебни скали ", село скалицаnили питайте някой местен, няма табели

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната