Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Виж още събития
Места за хапване наблизо

Културен център - музей "Тракарт" - Пловдив

Пловдив
умерен дъжд 24°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 25° 17 юни 15° / 24° 18 юни 15° / 23° 19 юни 14° / 23° 20 юни 14° / 24°
168м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 70
преглеждания за целия период 2511
Дата на публикуване 03.11.2014г.
ТРАКАРТ изгради, експонира и съхрани безценно културно наследство в подлез "Археологически" гр. Пловдив – Римски подови мозайки от ІII–IVв сл. Хр. През септември 2003 стартира проекта за консервация и реставрация на античните мозайки в жилищна перистилна сграда"Ейрене", част от Културен център-музей ТРАКАРТ.

За възстановяването на този паметник на културата от национално и световно значение ТРАКАРТ получи гранд от Държавния Департамент на САЩ. Проектът се осъществи с тясното сътрудничество на Община Пловдив и Археологически музей гр. Пловдив и приключи през май 2004 година. Културният център-музей е открит на 24 май 2004г с провеждането на Европейски Форум на Асоциациите за опазване на Европейското Културно Наследство.

Виртуална разходка в Културен център-музей ТРАКАРТ може да видите тук.

ТРАКАРТ разполага с 500кв.м. изложбена площ, от която:
• 160кв м. "in situ" антична римска подова мозайка от III-IVв – перистилна антична сграда "ЕЙРЕНЕ".

Късноантична перистилна сграда " Ейрене" / EIPHNH/ от III-IV век е паметник на културата от национално и световно значение. Перистилната жилищна сграда с подови мозайки се намира в представителното ядро на късноантичния град Филипопол – в подножието на Античния театър и в близост до епископската базилика. Комплексът се простира на площ от около 1600кв.м., но е проучена само южната му половина, в която откритите помещения са обособени в две части (представителна и стопанска) и са част от Културен център-музей ТРАКАРТ. Помещенията в югозападната част са домакинско-стопански – в тях е открито голямо количество битова керамика. В източната част се намират представителните помещения на жилищния комплекс, покрити с изящни многоцветни подови мозайки, които са разположени около перистилен двор ( двор с колонада). EIRHNH (ЕЙРЕНЕ) е античен символ на мира и на възраждащата се природа.

• Постоянна експозиция "Прототракийски портрет" - (праисторическа керамика от енеолит-неолит – култура "Марица"). Праисторическите съдове, със своята геометрична орнаментална украса, свидетелстват за богати духовни традиции и уникални технически умения на първите заселници на територията на нашия град. В експозицията могат да се видят керамични ритуални масички и столчета, фигурки на Богинята-майка, съдове за съхранение на жито и вино, инструменти за бита.

• Експозиция "Стъклото в античното изкуство" - проследява специфичните техники за работа със стъкло и смалт в период от 900 години – от V в. пр. Хр. до IV в. сл Хр. Централно място в изложбата заемат седем стъклени фиали , които са служели за свещенодействия. Всяка фиала има име – Мъдростта, Животът, Посоки, Земя, Вода, Небе и Изборът. Изработени са с техника милефиори. Цветовете на обемно изградените предмети са с изключително съвършенство, притежаващи "детайл в детайла на детайла" и показват прецизното боравене с послания, форма и пространство.

Посетителите на музей "Тракарт" се запознават с културното наследство чрез обзорно представяне и с 3D анимиран филм.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Възрастни: 8 лв; ученици, студенти и пенсионери: 5 лв; Билета важи за посещение на Културен център-музей Тракарт и Trakart Research Center

Телефон:

032 631 303, 0882 877 080

Web site:
Адрес:
Пловдив, подлез Арехеологически
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Луксозна почивка в Бодрум! 7 нощувки на база Ultra All Inclusive в Хотел Grand Park*****
6 бр. 7 нощувки 66лв/ден
Валидност на ваучера:
от 3 Юни до 2 Септември 2019г.
Към офертата
Grabo.bg През Септември в Кушадасъ! 6 нощувки на база Ultra All Inclusive в Ladonia Adakule*****
6 нощувки 109лв/ден
Валидност на ваучера:
от 6 Юни до 12 Август 2019г.
Към офертата
Grabo.bg През Септември в Бодрум! 7 нощувки на база Ultra All Inclusive в Хотел Grand Park*****
7 нощувки 73лв/ден
Валидност на ваучера:
от 12 Юни до 2 Септември 2019г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа

Видео

Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още