Започни дискусия за обекта
Рейтинг:
4.8 / 146 оценки
Обичате ли водни каскади? Крушунският водопад ще ви предложи най-голямото и живописно водно зрелище в България. Образуван от множество карстови тераси, той се спуска от височина 20м, за да спре дъха на всеки посетител. Намира се в северния край на Деветашкото плато, близо до село Крушуна, община Летница, и е само на 34км от град Ловеч. В района ще се удивите и от още два по-малки водопада, които заедно с първия образуват т. нар. Крушунски водопади, известни още като местността Маарата. Тук ще ви посрещнат и запазените скални ниши и килии на Крушунската обител на монаси-исихасти от 13-14 век. Интерес ще предизвикат и виреещите тук редките ценни растителни и животински видове, вписани в Червената книга на България. Не по-малко интригуващи ще ви сторят и намиращите се в близост пещери - Деветашка пещера, Урушка Маара и Горник.

Най-лесно може да разгледате Крушунския водопад, като поемете от площада на село Крушуна. Завивате надясно и не след дълго ще се озовете пред удобно местенце за паркиране. Оттам тръгвате по обозначената екопътека, която само за около 20-тина минути ще ви отведе до зрелищната игра на водните струи. Маршрутът ви включва не един изграден мост, от който може да се полюбувате от всички страни на прекрасната гледка.

Следвайки екопътеката ще може да разгледате цялата местност Маарата. Когато достигнете до величествения Крушински водопад, не пропускайте да последвате тесния път, който ще ви отведе до самия му извор - тайнствена красива пещера.

В северната част на местността пък може да посетите открития минерален извор, чиято вода е с доказани лечебни свойства. И ако все още не ви тръгва от това магнетично местенце, може да пренощувате в Гостоприемница "Маарата", която е в непосредствена близост до уникалния едноименен резерват. Тук ще ви нагостят с вкусни местни ястия и питиета. А на изпроводяк може да си купите и по някой сувенир от изпъстрилите пътя до водопадите сергии.

В прегръдката на Деветашкото плато се намира и хотел Прованс, разположен в центъра на Летница - само на 6км от Крушенските водопади.

На добър път и наслука!
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

За възрастни - 3 лв.; Пенсионери - 2 лв; Студенти ученици - 2 лв. след предоставяне на документ /студентска или ученическа карта/

Още за обекта:
Видеото е добавено от: Inna Iv на 04 октомври 2017
Видеото е добавено от: Inna Iv на 04 октомври 2017
Видеото е добавено от: Марияна на 15 юни 2018
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

покажи по-стари коментари
таня преди 1 година

На 6 май 2017 бе третото ми поред посещение - за съжаление не е това което беше -новите трасета на пътеките не показват мястото...красивите пътечки около най-високи водопад са затворени...

Kalina, преди 1 година

След свлачището не можеш да видиш нищо-само два-три водопада. Старата пътчека я няма и сега е много скучно, че дори и такса вход се събира. Преди поне имаше какво да се види.

Lyubomir преди 1 година

Приятно местенце!

Невена преди 1 година

Невероятно място сред дива природа.

VeTo преди 10 месеца

Много е красиво, заслужава си да се види

Петър преди 3 месеца

Много хубаво място

Петър преди 2 месеца

Уникално място! Страшно красиво :) Заслужава си да се посети

Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната