Ловеч Ясно небе 17°C 292м. н.в.

Крушунски водопади

Рейтинг:
4.8 / 56 оценки
Още за обекта:
Сподели този обект:
Потребителска активност:
Terra Stone поиска да го посети преди 11 часа
mariela stanilova добави в любими преди 2 дни
Станислава Ангелова отбеляза, че го посети преди 2 дни
Ivailo Nakev отбеляза, че го посети преди 2 дни
Georgi Dimitrov отбеляза, че го посети преди 2 дни
Ралица отбеляза, че го посети преди 3 дни
Ваня Дочева отбеляза, че го посети преди 4 дни
aleksandrina hristova добави в любими преди 4 дни
Стефан Чакъров отбеляза, че го посети преди 4 дни
Mihaela Yordanova отбеляза, че го посети преди 5 дни
Обичате ли водни каскади? Крушунският водопад ще ви предложи най-голямото и живописно водно зрелище в България. Образуван от множество карстови тераси, той се спуска от височина 20м, за да спре дъха на всеки посетител. Намира се в северния край на Деветашкото плато, близо до село Крушуна, община Летница, и е само на 34км от град Ловеч. В района ще се удивите и от още два по-малки водопада, които заедно с първия образуват т. нар. Крушунски водопади, известни още като местността Маарата. Тук ще ви посрещнат и запазените скални ниши и килии на Крушунската обител на монаси-исихасти от 13-14 век. Интерес ще предизвикат и виреещите тук редките ценни растителни и животински видове, вписани в Червената книга на България. Не по-малко интригуващи ще ви сторят и намиращите се в близост пещери - Деветашка пещера, Урушка Маара и Горник.

Най-лесно може да разгледате Крушунския водопад, като поемете от площада на село Крушуна. Завивате надясно и не след дълго ще се озовете пред удобно местенце за паркиране. Оттам тръгвате по обозначената екопътека, която само за около 20-тина минути ще ви отведе до зрелищната игра на водните струи. Маршрутът ви включва не един изграден мост, от който може да се полюбувате от всички страни на прекрасната гледка.

Следвайки екопътеката ще може да разгледате цялата местност Маарата. Когато достигнете до величествения Крушински водопад, не пропускайте да последвате тесния път, който ще ви отведе до самия му извор - тайнствена красива пещера.

В северната част на местността пък може да посетите открития минерален извор, чиято вода е с доказани лечебни свойства. И ако все още не ви тръгва от това магнетично местенце, може да пренощувате в Гостоприемница "Маарата", която е в непосредствена близост до уникалния едноименен резерват. Тук ще ви нагостят с вкусни местни ястия и питиета. А на изпроводяк може да си купите и по някой сувенир от изпъстрилите пътя до водопадите сергии.

В прегръдката на Деветашкото плато се намира и хотел Прованс, разположен в центъра на Летница - само на 6км от Крушенските водопади.

На добър път и наслука!
Прочети още
Оставете коментар и оценка
24/03/2017
Коментирай 500 символа
Деяна преди седмица · сподели във Facebook

Много красиво място, но с новия маршрут е малко скучно. Не, че не можете да минете по мостчетата и стълбите от стария маршрут, но тъй като вече няма да се поддържат не се препоръчва.

Petq преди 6 месеца · сподели във Facebook

Невероятно място....уникална природа

Милена преди 7 месеца · сподели във Facebook

Уникално, красиво спиращо дъха!

Свилена преди 1 година · сподели във Facebook

Прекрасно място в България!

Mariyana преди 1 година · сподели във Facebook

Чудесно кътче на природата!

Росен преди 1 година · сподели във Facebook

Много красиво и зареждащо място.Водата е бяла и придава магнетизъм на цялата местност.

покажи още коментари

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната