Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.9 / 27 оценки
Участва в пътешествия
Места за хапване наблизо

Исторически музей - Батак Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Батак
ясно небе 6°C
5 дневна прогноза
днес -1° / 8° 23 яну -3° / 3° 24 яну -4° / 5° 25 яну 0° / 10° 26 яну 2° / 9°
1036м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 398
преглеждания за целия период 9740
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Историческият музей на град Батак е създаден през 1956г. Музейният комплекс обхваща сградата на музея, историческата църква костница "Св. Неделя", Балиновата и Шаровата къща. Град Батак се намира в планината Родопите, на 150км югоизточно от София и на 35км южно от град Пазарджик.

Историята на града е неразривно свързана с Априлското въстание от 1876г срещу османската власт. Потушаването на въстанието взема хиляди жертви сред българите, а Батак и неговите жители са сред най-пострадалите в страната. Тук са избити хиляди хора от османската власт, без значение от техния пол и възраст, а световният отзвук след събитията в Батак дава основание на Русия да се намеси и да обяви война на Османската империя, в която голяма част от България е освободена.

Един от символите на Батак е историческата църква костница "Света Неделя". Църквата е построена през 1813г, изградена е изцяло от камък и е вкопана повече от метър в земята. Храмът остава в българската история, след като през Априлското въстание (1876г) в нея се скрива голяма част на населението на Батак, за да се спаси от башибозуците (нередовна войска в Османската империя). Три дни и нощи над 2000 души престояват в малката църква.

И до днес може да се види кладенецът, който майките са изкопали с голи ръце, търсейки вода за децата си. Батак е изгорен до основи през Априлското въстание, остава единствено каменната църквата "Света Неделя". Оттогава църквата не се използва за богослужения. През април 2011г. Българската православна църква канонизира мъчениците от Батак, чиято памет ще се почита на 17 май, а църквата отново ще се превърне в действащ храм. С брой 52 на Държавен вестник от 1977г църквата костница е обявена за исторически паметник на културата с национално значение.

Срещу храма се намира сградата на Историческия музей. В него се съхраняват автентични предмети и документални материали от Априлското въстание и Руско-турската война (1877-1878г). Изложени са и находки от археологически разкопки в района. Повече за бита, културата, поминъка и обичаите на местното население в края на ХІХ и началото на ХХ век разказва етнографската експозиция, която се намира в Балиновата къща. Тази къща е образец на традиционната баташка архитектура.

Традиционно баташкото жилище е било с бели стени, но Балиновата е от малкото къщи в града с декорирани стени. В покрития вътрешен двор на къщата е разположена експозиция, посветена на дървообработването и дърводобива, които са били основният поминък на местните хора в миналото. В двора може да се види единствената запазена външна пещ в Батак. На втория етаж в Балиновата къща е уредена експозиция, която показва как са изглеждали жилищните помещения на местния дом.

В Шаровата къща, която също е част от музейния комплекс, е разположена музейната галерия "Борис Шаров". Къщата обаче има непостоянно работно време и функционира само когато в нея се представят изложби. В обектите към Историческия музей могат да се закупят информационни материали, разнообразни сувенири, картички и др.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Вход за възрастни 4 лв; Вход за учащи 2 лв, за пенсионери 2 лв; Вход за семейство с едно учащо дете 9 лв; Вход за семейство с две учащи деца 11 лв; Безплатно посещение за: деца до 7 години; хора с увреждания; деца от социални домове. Входният билет е обходен. С него се разглежда Исторически музей гр. Батак, Етнографска експозиция Балинова къща и Художествена галерия Шарова къща.

Работно Време:

Понеделник-Неделя: 09:00-18:30ч

Телефон:

03553 20 26

Още за обекта:
E-mail:
Адрес:
Батак, пл. "Освобождение" 3
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Къщи за гости ИЛИЕВИ
1 нощувка 2 75лв/ден 1 бр. 1 бр. 99 бр. Оферта от Nastani.bg
Къщи за гости ИЛИЕВИ
Къщи за гости ИЛИЕВИ
1 нощувка 2 75лв/ден 1 бр. 1 бр. 99 бр. Оферта от Nastani.bg
Топ цена: 150.00лв
Вилно селище Свети Георги - нощувка със закуска
1 нощувка 2 38лв/ден 1 бр. 2 бр. 33 бр. Оферта от Nastani.bg
Почивка в Цигов чарк! 2 или 3 нощувки за четирима
2-3 нощувки 4 20лв/ден 1 бр. 17 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Декември до 29 Февруари 2020г.
Към офертата

Коментари · 5

Гергана преди 4 години

Чист и запазил в себе си историята на миналото ни.

Tania преди 4 години

Вече и чавдарската, и пионерската ми връзка е музеен експонат

Петя преди 3 години

Всеки българин трябва да посети Батак!

ivan преди 9 месеца

Трябва да се види!

Зарко преди 4 месеца

Задължително

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още