Рейтинг:
4.8 / 31 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Исторически музей - Батак Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Батак
умерен дъжд 18°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 18° 15 юни 9° / 22° 16 юни 12° / 23° 17 юни 13° / 25° 18 юни 13° / 22°
1036м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 68
преглеждания за целия период 14943
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Историческият музей на град Батак е създаден през 1956г. Музейният комплекс обхваща сградата на музея, историческата църква костница "Св. Неделя", Балиновата и Шаровата къща. Град Батак се намира в планината Родопите, на 150км югоизточно от София и на 35км южно от град Пазарджик.

Историята на града е неразривно свързана с Априлското въстание от 1876г срещу османската власт. Потушаването на въстанието взема хиляди жертви сред българите, а Батак и неговите жители са сред най-пострадалите в страната. Тук са избити хиляди хора от османската власт, без значение от техния пол и възраст, а световният отзвук след събитията в Батак дава основание на Русия да се намеси и да обяви война на Османската империя, в която голяма част от България е освободена.

Един от символите на Батак е историческата църква костница "Света Неделя". Църквата е построена през 1813г, изградена е изцяло от камък и е вкопана повече от метър в земята. Храмът остава в българската история, след като през Априлското въстание (1876г) в нея се скрива голяма част на населението на Батак, за да се спаси от башибозуците (нередовна войска в Османската империя). Три дни и нощи над 2000 души престояват в малката църква.

И до днес може да се види кладенецът, който майките са изкопали с голи ръце, търсейки вода за децата си. Батак е изгорен до основи през Априлското въстание, остава единствено каменната църквата "Света Неделя". Оттогава църквата не се използва за богослужения. През април 2011г. Българската православна църква канонизира мъчениците от Батак, чиято памет ще се почита на 17 май, а църквата отново ще се превърне в действащ храм. С брой 52 на Държавен вестник от 1977г църквата костница е обявена за исторически паметник на културата с национално значение.

Срещу храма се намира сградата на Историческия музей. В него се съхраняват автентични предмети и документални материали от Априлското въстание и Руско-турската война (1877-1878г). Изложени са и находки от археологически разкопки в района. Повече за бита, културата, поминъка и обичаите на местното население в края на ХІХ и началото на ХХ век разказва етнографската експозиция, която се намира в Балиновата къща. Тази къща е образец на традиционната баташка архитектура.

Традиционно баташкото жилище е било с бели стени, но Балиновата е от малкото къщи в града с декорирани стени. В покрития вътрешен двор на къщата е разположена експозиция, посветена на дървообработването и дърводобива, които са били основният поминък на местните хора в миналото. В двора може да се види единствената запазена външна пещ в Батак. На втория етаж в Балиновата къща е уредена експозиция, която показва как са изглеждали жилищните помещения на местния дом.

В Шаровата къща, която също е част от музейния комплекс, е разположена музейната галерия "Борис Шаров". Къщата обаче има непостоянно работно време и функционира само когато в нея се представят изложби. В обектите към Историческия музей могат да се закупят информационни материали, разнообразни сувенири, картички и др.

Входни такси
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Работно Време:

1 юни - 31 август:
Всеки ден:
9:00 - 18:30 ч.

1 септември - 31 май:
Всеки ден:
9:00 - 17:00 ч.

Телефон:
Още за обекта:
E-mail:
Адрес:
Батак, пл. "Освобождение" 3
Виж карта

Коментари · 5

Зарко преди 5 години

Задължително

ivan преди 5 години

Трябва да се види!

Петя преди 7 години

Всеки българин трябва да посети Батак!

Tania преди 8 години

Вече и чавдарската, и пионерската ми връзка е музеен експонат

Гергана преди 8 години

Чист и запазил в себе си историята на миналото ни.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Адреналин на язовир Батак! 20 минути каране на Нийборд с включена екипировка
Валидност на ваучера:
от 1 Юли до 31 Август 2024г.
Към офертата
Понеси се над водата с до 40км в час! Каране на водни ски на язовир Батак, плюс оборудване
Валидност на ваучера:
от 1 Юли до 31 Август 2024г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още