• Катедрален храм "Успение Богородично" - Лом
  • GPS Координати: 43.82647267, 23.23487965
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки

Катедрален храм "Успение Богородично" - Лом

Лом
облачно 1°C
5 дневна прогноза
днес -1° / 2° 04 дек -2° / 4° 05 дек 0° / 9° 06 дек 4° / 13° 07 дек 6° / 12°
преглеждания за последните 30 дни 16
преглеждания за целия период 1957
Дата на публикуване 22.07.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Катедрален храм "Успение Богородично" - Лом" за още по-богато съдържание.
Съборният храм "Успение Богородично" е най-големият в града. Неговият строеж започва в 1863г, но е спрян от местната турска власт. Веднага след Освобождението е създаден "Комитет за доизкарване на църквата", тъй като всички събрани средства вече са похарчени за направата на девическото и мъжко училище. Богати и влиятелни ломчани отново събират пари за издигане на храма и в годините 1894-97г църквата е готова. Тя е осветена тържествено през лятото на 1906г.

Храмът "Успение Богородично" е архитектурен паметник на културата от 1974г. Неговото изграждане е дело на прочутия майстор Георги Новаков-Джонкар от с. Тресонче, Македония. Иконостасът е направен в началото на ХХ век. Стилът му е повлиян от руски тип икони, но се налага като завършена изработка като виенски модерен тип, характерен за градовете по Дунава от края на ХIX век. Виещият се елемент-стилизирана лозница, е характерен белег на българския иконостас, авторът му обаче не е известен.

Огромна въздействаща сила има централният декоративен елемент. Чувства се влиянието на барока. Иконите са големи по размер, те не са в традицията на стария български иконостас. Тук характерно е смесването на западни и руски влияния и модерни форми, съобразно тогавашните естетически представи на ломските нотабили. Известни са имената на иконописците Нестор Трайков и сина му Данаил Несторов. Иконостасът също е паметник на култура, извоювал си това право с висока художествена и изпълнителска стойност. Той бележи етап в развитието на българския иконостас.

През 2005г. Община Лом реставрира най-големия ломски храм "Успение Богородично" по програма "Красива България".
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Препоръчани продукти

Коментари

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Ив на 26 юни 2018

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо