Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо

Катедрален храм "Успение Богородично" - Лом

Лом
тъмни облаци 8°C
5 дневна прогноза
днес 6° / 10° 15 дек 5° / 12° 16 дек 4° / 11° 17 дек 4° / 11° 18 дек 4° / 11°
преглеждания за последните 30 дни 43
преглеждания за целия период 1589
Дата на публикуване 22.07.2015г.
Съборният храм "Успение Богородично" е най-големият в града. Неговият строеж започва в 1863г, но е спрян от местната турска власт. Веднага след Освобождението е създаден "Комитет за доизкарване на църквата", тъй като всички събрани средства вече са похарчени за направата на девическото и мъжко училище. Богати и влиятелни ломчани отново събират пари за издигане на храма и в годините 1894-97г църквата е готова. Тя е осветена тържествено през лятото на 1906г.

Храмът "Успение Богородично" е архитектурен паметник на културата от 1974г. Неговото изграждане е дело на прочутия майстор Георги Новаков-Джонкар от с. Тресонче, Македония. Иконостасът е направен в началото на ХХ век. Стилът му е повлиян от руски тип икони, но се налага като завършена изработка като виенски модерен тип, характерен за градовете по Дунава от края на ХIX век. Виещият се елемент-стилизирана лозница, е характерен белег на българския иконостас, авторът му обаче не е известен.

Огромна въздействаща сила има централният декоративен елемент. Чувства се влиянието на барока. Иконите са големи по размер, те не са в традицията на стария български иконостас. Тук характерно е смесването на западни и руски влияния и модерни форми, съобразно тогавашните естетически представи на ломските нотабили. Известни са имената на иконописците Нестор Трайков и сина му Данаил Несторов. Иконостасът също е паметник на култура, извоювал си това право с висока художествена и изпълнителска стойност. Той бележи етап в развитието на българския иконостас.

През 2005г. Община Лом реставрира най-големия ломски храм "Успение Богородично" по програма "Красива България".
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Инна Ив на 26 юни 2018
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо