• Късносредновековната църква "Св. Пророк Илия" - Бобошево
  • GPS Координати: 42.15363100, 23.00588200
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Късносредновековната църква "Св. Пророк Илия" - Бобошево

Югозападна България
ясно небе 31°C
5 дневна прогноза
днес 21° / 33° 13 авг 21° / 33° 14 авг 20° / 33° 15 авг 19° / 32° 16 авг 18° / 31°
389м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 5
преглеждания за целия период 787
Дата на публикуване 13.11.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Късносредновековната църква "Св. Пророк Илия" - Бобошево" за още по-богато съдържание.
Късносредновековната църква "Св. Пророк Илия" се намира в североизточната част на град Бобошево, под местността "Бялата пръст". Архитектурата на храма не се отличава от тази на църквите в Западна България строени през XV-XVIIв. Представлява малка, еднокорабна и едноапсидна църква с размери на наоса - дължина 7,20м и ширина 5,30м. В надлъжните стени (северна и южна) са вместени два певника, широки по 1,30м и дълбоки 0.70м. На запад сградата завършва с анти. На източната фасада има и една аркирана ниша, а на западната — три. Градежът на църквата е от ломени камъни с хоросанова спойка и дървени сантрачи.

Ценното на тази църква е стенописната ѝ украса. Запазени са значителни части от стенописите, които някога са покривали цялата вътрешност на сградата. Има два живописни слоя: ранната стенопис (върху свода и горната част на стените) е от XVIIв, а по-късната - от 1898г. Според ктиторския надпис, по-ценният, първи живописен слой е от 1687г.Декоративната система на стенописната украса е характерна за еднокорабните средновековни църкви на Балканите. Върху свода са изписани ликовете на Христос и старозаветните пророци в два фриза, по раменете на свода и по стените - евангелски сцени. Под тях върви пояс от медальони с изображения на светии, по надолу са следвали светци в прави пози и цокъл, които сега са унищожени.

Според изследователката на църквата - Елена Флорева, изписването на храма е дело на поне двама зографи. Иконостасът, от който е запазена само основната му конструкция - темплона, също е от XVIIв. Въпреки, че църквата е архитектурно-художествен паметник на културата с национално значение, красивите ѝ стенописи се рушат. Преди години е била започната реставрацията им, но така или иначе не е завършена
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

SPA почивка в подстъпите към Седемте рилски езера! Нощувка със закуска и вечеря, плюс релакс зона
63 бр. 1-2 нощувка 43лв/ден 50 бр. 3 бр. 10 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 10 Юни до 31 Август 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо