Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Виж още събития

Къщата на Юрдан Хаджипетков - Елена

Елена
слаб дъжд 13°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 14° 31 мар 3° / 7° 01 апр 1° / 3° 02 апр 2° / 6° 03 апр 1° / 12°
282м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 33
преглеждания за целия период 4111
Дата на публикуване 19.12.2014г.
Къщата на Юрдан Хаджипетков, която е паметник с местно значение, се различава от повечето еленски къщи с характерната си фасада. Тя е построена върху каменните основи на изгоряла по време на Освободителната война стара къща. Сградата е двуетажна.

Стените на приземния етаж са тухлени. Цялата външна стена към улицата е от хубаво обработени и с правилна форма камъни. Приземието се състои от голям дюкян с два входа към улицата, три жилищни помещения, мазе и входен вестибюл, а горният етаж е жилищен. Разпределението на високите светли помещения носи белезите на представителност, характерна за самочувствието на по-заможните семейства. В двора е запазена бащината къща на Юрдан Хаджипетков (наследена от дядо му хаджи Тодор), в която е роден писателят Петко Юрданов Тодоров. Тя е едноетажна към двора, а към реката – двуетажна. Конструкцията е талпена, а стряхата - широка. Към реката външната стена е покрита с характерните за архитектурата на района дъски, и изнесена над реката, също дървена, тераса. Сградата следва линията на брега и естествено се вписва в общия силует край реката, един от най-характерните в г. Елена.

Между къщите е издигнат паметник на видния български писател Петко Ю. Тодоров. Мина Тодорова, позната ни от творчеството на големия български поет Пейо Яворов, е родена в новата къща на Юрдан Хаджипетков, която е построена след Руско-турската освободителна война. В нея са родени другите двама братя на Мина - Христо и Никола.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Хотел Елена - нощувка със закуска
1 нощувка 2 44лв/ден 1 бр. 81 бр. Оферта от Nastani.bg
Костадиновите къщи и Съни хилс - нощувка със закуска
1 нощувка 2 40лв/ден 2 бр. 107 бр. Оферта от Nastani.bg
Почивка в Елена до края на Май! Нощувка със закуска и вечеря
53 бр. 1-2 нощувка 25лв/ден 102 бр. 6 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 25 Февруари до 31 Май 2020г.
Към офертата

Коментари · 1

Elentshanin преди 5 години

На къщата на Й.Х.Тодоров, бащата на МИНА ,музата на поета Яворов и Първи Кмет на гр.Елена след Освобождението, предстои сериозен ремонт, но самият Комлекс МИНА на ул.Иларион Макариополсни 2 б , съдържа Магазин за Сувенири и Автики, оригиналното, автентично и уютно "Кафене-Аперитив МИНА" , както и изложбена Зала и Картина Галерия ! Заслужава да се посети !! Тука Ви посрещат усмихнати и Вие си тръгвате като ПРИЯТЕЛ !! :)

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още