Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Kъща-музей "Димитраки Хаджитошев" - Враца

Враца
ясно небе 15°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 17° 10 апр 8° / 19° 11 апр 8° / 16° 12 апр 8° / 15° 13 апр 6° / 18°
379м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 35
преглеждания за целия период 1390
Дата на публикуване 08.12.2014г.
Къщата на Димитраки Хаджитошев е строена през 1812г и е прекрасен образец на българската възрожденска архитектура. Експозицията в нея върви в две посоки – от една страна етнографска, пресъздаваща вътрешната уредба на българската градска къща от ХІХв, а от друга – историческа, посветена на многостранната родолюбива дейност на Димитраки Хаджитошев.

Хаджийската фамилия и особено Димитраки Хаджитошев играят важна роля в икономическия и обществено-политическия живот не само във Враца, а в цяла Северозападна България през Възраждането.

Икономическото си замогване Хаджийската фамилия дължи главно на джелепчийството и търговията със селскостопански произведения - вълна, кожи, масло, зърнени храни, памук, мед, восък и най-вече свила. Търговската дейност на Хаджийската фамилия излиза извън пределите на Османската империя и Балканския полуостров и включва редица европейски страни.

Особено значими са усилията на хаджи Тошо Ценов и Димитраки Хаджитошев за политическото освобождение на България, което те твърдо вярвали, че ще дойде с помощта на Русия. Двамата активно подпомагат руското командване по време на руско-турската война от 1806-1812г. В навечерието на последвалата руско-турска война от 1828-1829г, той строи в чифлика си край с. Кунино, кула с бойници, видня за производство на метал и оръжейна. Тези му приготовления не остават скрити от турските власти и през 1827г султанът издава ферман за обезглавяването на смелия и родолюбив врачанин .

Част от Етнографско-възрожденски комплекс "Св. Софроний Врачански" - Враца
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

092 665 094

Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още