Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Караджа паша джамия - Гоце Делчев

Гоце Делчев
умерен дъжд 29°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 29° 26 юни 17° / 26° 27 юни 16° / 25° 28 юни 17° / 26° 29 юни 15° / 23°
553м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 30
преглеждания за целия период 2084
Дата на публикуване 30.06.2015г.
Караджа паша джамия (на турски: Karaca Paşa camii) е бивш мюсюлмански молитвен дом със статут "паметник на културата" в град Гоце Делчев, Област Благоевград.
Основната сграда на джамията е шестоъгълна. Сред шестте страни се извисява куполът, а от дясната страна и минарето на джамията. През XV век броят на мюсюлманските семейства нараства, което довежда и до разцвет на култовото строителство. Най-добрите техники и традиции в строителството са намерили приложение при издигане на сградата. Джамията е претърпяла 3 преустройства, последното очевидно през XVII век, което дава и окончателния облик на интериора.

Проучването на Старата джамия в града по своя характер и резултати е достижение за българската наука. То се проведе в периода 1998-2000г, благодарение на финансовата помощ на Фондация Макс ван Бершем - Швейцария. Същата прие положително идеята на екипа от археолози, под ръководството на н.ц. Бони Петрунова, след проучването на сградата да бъде експонирана и адаптирана като Музей на османските изкуства в България.

Най-интересната находка от първата година на проучването е некрополът около сградата. Може би най-доброто постижение на археолозите беше заснемането на вътрешната украса на Караджа паша джамия. Последната стенописна украса вероятно е правена през XVII век.

След частично укрепване на купола, стана възможно да се проучи и вътрешното пространство. Подът се оказа покрит с правоъгълни глинени плочи. Откритите материали са след XV век. След изложените дотук резултати от археологическите разкопки може да се каже категорично, че джамията е построена през XV век.

В днешни дни джамията е недействаща и полуразрушена. Обявена е за паметник на културата и това не позволява да се извършват ремонтни дейности по нея без писменото разрешение от културното министерство. Последното голямо срутване на сградата е от 4 януари 2011 г., рано сутрин около 7:00 часа, когато се срутва куполът на джамията. Районът е заграден, а влизането в обекта, поради съображения за сигурност, строго забранено. Собственик на обекта е районно мюфтийство град Гоце Делчев.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари · 1

Таня преди 2 години

Преди това е било църква, турците са я разрушили, за да построят джамията. Редно е джамията да бъде съборена, за да се възстанови църквата с християнския Некропол. Тя е още от времето на Асеневци. При строежа на Караджа паша джамия са използвани елементи от разрушения от турците християнски комплекс около ранно християнската базилика "Св. Никола", открита от археолозите в основите на джамията. През османското робство базиликата е разрушена, а върху нея е изградена джамията на Мехмед бей. Редно

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо