Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Джамията в с. Любино

село Любино
слаб дъжд 26°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 28° 14 авг 16° / 28° 15 авг 15° / 28° 16 авг 14° / 26° 17 авг 14° / 26°
772м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 10
преглеждания за целия период 962
Дата на публикуване 31.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Джамията в с. Любино" за още по-богато съдържание.
Представителна средищна джамия, обслужваща всички махали в кметството. Забелязва се от много далече – откроява се с белия си корпус. Намира се край старо гробище, в което са погребани първите ходжи, обслужвали я от самото начало на нейното изграждане. Районът се нарича от местните хора "Джами янъ". Пред входа на джамията са руините на медресето, което е подготвяло духовници с по-нисък ранг, ходжи и имами. Впоследствие е преустроено за духовно училище, светско българско училище, а последно е било част от читалище. Днес е почти разрушено.

Джамията е строена от камък, измазан с хоросан и е варосана. Преддверието е оформено с широка площадка, обградено от колонада и арковидни сводове, изработени от дялан мрамор. Над входа има вградена хоризонтална мраморна плоча с релефно изписана годината на строителството по хиджра 1222г (около 1844г). Минарето е със самостоятелен вход, в северната част на корпуса на джамията. Високо е около 20м.

Вътре джамията е изненадващо просторна, светлина нахлува от високи сводести прозорци, разположени по трите страни. Силно впечатление правят дървеният таван със своите апликации и парапетът на балкона, наподобяващ ажурната дървопластика на домашните вътрешни стълби и салони. Това е единствената джамия засега в Източни Родопи, която има приземно помещение под основното молитвено помещение. Под михраба то достига до 2м, а при входа на джамията се скосява до кота терен. По външната фасада е фиксирано чрез масивна каменна зидария, прорязана на места от малки отдушници (мазгали). Обектът е лесно достъпен, подходящ за туризъм.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо