Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Художествена галерия "Проф. Илия Петров"- Разград

Разград
тъмни облаци 15°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 15° 30 мар 7° / 16° 31 мар 3° / 5° 01 апр 1° / 5° 02 апр 1° / 10°
204м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 43
преглеждания за целия период 1745
Дата на публикуване 03.11.2014г.
Художествена галерия "Проф. Илия Петров" има за начало малка сбирка от картини на местните художници - Коста Петров, Георги Йорданов, Димитър Арнаудов и авторското дарение на цялостна колекция от Максим Цанков. През 1968г към Окръжен исторически музей - Разград е открита щатна бройка за отдел "Картинна галерия", с цел съхраняване и обогатяване на съществуващата малка сбирка.

Основно направление в събирателската дейност на бъдещата галерия е цялостно представяне на българското изобразително изкуство с подчертан народностен характер в периода на 20-те и 30-те години на ХХв, а именно творчеството на големите майстори на четката Владимир Димитров-Майстора, Цянко Лавренов, Васил Стоилов, Златю Бояджиев и други, създали шедьоврите на българското изкуство. Художниците Илия Петров, Данаил Дечев, Никола Ганушев, Атанас Михов, Йордан Кръчмаров и други родени и работили в града са приоритет в създаването на колекцията.

Художествена галерия "Проф. Илия Петров" притежава фонд от над 2500 произведения на изобразителното изкуство, създадени в периода края на IX и ХХв, формиран през годините чрез откупки, дарения, контрактации и разпределения от Националната художествена галерия.

През годините на своето съществуване Художествената галерия се е утвърдила като важен културен институт за града и региона и музей на постиженията на съвременната пластична култура
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

084 662 735

Още за обекта:
E-mail:
Адрес:
Разград, ул. "Св. Св. Кирил и Методий" №17
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Cartoon Hotel - нощувка със закуска
1 нощувка 2 40лв/ден 2 бр. 1 бр. 134 бр. Оферта от Nastani.bg
Cartoon Hotel
Cartoon Hotel - нощувка със закуска
1 нощувка 2 40лв/ден 2 бр. 1 бр. 134 бр. Оферта от Nastani.bg
Топ цена: 80.00лв

Коментари · 1

Николай преди 1 година

Това беше една много красива зграда преди "ремонтите" които всъшност са огромно недоразумение. Нямаше зелена дограма, на червена зграда ! Но уви, нашето гредче последните 20г се управлява от тотални "гьонове" и всичко което имаше стойност, беше съсипано. В това число и Абритус.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още