Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Етнографският комплекс "Хаджиданчови къщи" - Сливен

Сливен
умерен дъжд 10°C
5 дневна прогноза
днес 7° / 10° 05 апр 5° / 12° 06 апр 4° / 12° 07 апр 2° / 13° 08 апр 3° / 13°
258м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 38
преглеждания за целия период 909
Дата на публикуване 08.11.2017г.
Етнографският комплекс "Хаджиданчови къщи" в Сливен е съграден от три сгради в характерния за региона възрожденски стил.
В комплекса е организирана постоянно действаща етнографска изложба, която показва стара виенска мебел, типична сливенска дърворезба и др. Оригиналните котленски килими с прекрасни багри и орнаменти са автентични свидетелства на материалната и на духовна култура на българите от този край.
По време на Българското Възраждане Сливен е голям и буден град. Умереният климат, минералните извори, изобилното плодородие на почвата, юначните, красиви и предприемчиви българи го водят до разцвет. Не случайно началото на индустриализацията на България е поставено през 1834г от Добри Желязков - Фабрикаджията, който построява в Сливен първата текстилна фабрика.

В началото на ХІХ век в Сливен се ражда Хаджи Данчо. Той е известен, заможен и родолюбив търговец - дарява средства за изграждане на църквата "Свети Никола", подпомага издаването на книгата "Общо землеописание" на Константин Фотинов. Не се скъпи - щедро финансира дейността на сливенското читалище "Зора". От 1860 до 1863г е избран за член на читалищния съвет и за църковен настоятел. Построява прекрасен дом, наричан от съгражданите му "Хаджиданчовата къща", която се отличава с архитектурния си стил: Има раздвижена фасада, богати дърворезбени тавани и декоративно изписани ниши (алафранги). Домакинът възлага портрета му в цял ръст да бъде изрисуван в една от нишите на стаите. Стенописът е изработен от неизвестен тревненски майстор като знак за високия обществен престиж на сливенския търговец.

От 1966г Хаджиданчовата къща е регистрирана като паметник на културата. Състои се от две масивни сгради, двор с калдаръм, асма, вечно зелени чемшири и чешма с постоянно течаща вода. Реставрирана е през 1980 г., когато, в стила на останалите две, се изгражда и трета къща. Комплексът е предоставен на Фонд "13 века България", който полага грижите на добър стопанин, за да запази архитектурната стойност на ансамбъла.

От 2007г Хаджиданчовите къщи имат статут на музей. Етнографската музейна сбирка посреща граждани и гости на Сливен. Представя типичната сливенска дърворезба, котленските килими и виенската мебел от края на ХІХ век - свидетелства за материалната и духовна култура на хората от този край. В Хаджиданчовите къщи се организират конференции, изложби, срещи, художествени четения и други.
Прочети още

Оферти за нощувки наблизо

Хотел Кредо
1 нощувка 2 25лв/ден 183 бр. Оферта от Nastani.bg
Хотел Кредо
Хотел Кредо
1 нощувка 2 25лв/ден 183 бр. Оферта от Nastani.bg
Топ цена: 50.00лв

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо