Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Етнографска експозиция на Регионален исторически музей - Пазарджик

Пазарджик
умерен дъжд 20°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 20° 24 май 10° / 19° 25 май 9° / 21° 26 май 9° / 25° 27 май 13° / 26°
210м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 84
преглеждания за целия период 2568
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в гр. Пазарджик е разположена в най-голямата къща от епохата на Възраждането в Пазарджик, построена през 1850г от брациговски майстори в бароков стил. Къщата е била собственост на богатия пазарджишки търговец Николаки Христович. Сградата е обявена за национален архитектурно-художествен паметник на културата в брой 25 на Държавен вестник от 1998г.

В къщата има 18 симетрично разположени помещения. Особено интересни са таблените врати и живописната украса. Етнографската експозиция е открита през 1974г и пресъздава богатата духовна и материална култура на пазарджишкото население до средата на ХХ век.

На първия и втория етаж на музея е показана архитектурата на жилищните и обществени сгради - представени са снимки и макети на жилища от различни населени места в региона. В средата на залата е поставена голяма карта на Пазарджишкия регион с макети на характерни къщи. В три от помещенията на музея е показан типичен интериор на селски къщи. Уреди за обработка на памук, лен, коноп и вълна пресъздават типичните домашни занаяти за Пазарджик и региона. Централно място е отделено на домашния стан.

В музея е пресъздадена и панагюрска обущарска работилница от началото на ХХв. Показани са и инструментите, с които са си служили майсторите обущари. В други помещения на музея са пресъздадени абаджийска (шивашка) и кожухарска работилница. На втория етаж в една от стаите е подредена всекидневна и гостна стая на бедно градско семейство. Използвани са оригинални предмети и вещи от Пазарджик.

В друго помещение е представена гостната стая на богато градско семейство, като се акцентира на вещи, купени от чужбина - красив мангал, с който се е отоплявала стаята, плюшена покривка, виенски столове, кристално огледало и др. В тази стая се намира и копие на портрета на собственика на къщата Николаки Христович. Оригиналът е дело на художника Станислав Доспевски.

Традиционните носии и облекла от региона могат да се разгледат на втория етаж на Етнографския музей. Във вертикалните витрини са изложени оригинални празнични народни носии от родопската, равнинната и средногорската част на региона. В малки хоризонтални витрини са подредени гривни, обеци, колани с пафти, пръстени и други украшения, използвани като аксесоари при празничното облекло.

За обичаите и празниците на хората в региона разказват снимки, текстове и различни предмети от бита. В стаята за фолклор могат да се видят музикални инструменти, характерни за Пазарджишкия край. В музея могат да се закупят информационни материали и сувенири.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Вхпд за възрастни: 2лв; ученици, студенти и пенсионери: 1лв

Работно Време:

Понеделник-Петък: 09:00-17:00ч
Събота: 10:00-17:00ч

Телефон:

034 445 719

Още за обекта:
E-mail:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Семеен хотел Примавера 2 - нощувка със закуска
1 нощувка 2 33лв/ден
Grabo.bg През Юни в Дидим! 7 нощувки на база All Inclusive в Хотел Ramada Didim & Aquapark****
2 бр. 7 нощувки 88:88:88 68лв/ден
Валидност на ваучера:
от 21 Май до 10 Юни 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Почивка в Дидим през Юни! 7 нощувки на база All Inclusive в Хотел Ramada Didim & Aquapark****
7 нощувки 88:88:88 63лв/ден
Валидност на ваучера:
от 21 Май до 5 Юни 2019г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още