Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.7 / 3 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Църква "Свети Пророк Илия" - Севлиево

Севлиево
тъмни облаци 13°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 17° 27 фев 3° / 11° 28 фев 1° / 10° 29 фев 1° / 8° 01 мар 3° / 14°
202м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 25
преглеждания за целия период 3169
Дата на публикуване 16.01.2015г.
В самия център на днешния град се издига един от символите на Севлиево, храмът "Свети Пророк Илия". Трудно е да се установи точно от кога датира той, но най-вероятно е съществувал на това място още в края на далечния ХVІІв. Това категорично свидетелство за църковна дейност.

През 1834 година старата севлиевска църква "Свети Пророк Илия" е обновена "изоснови". От старата църква и до днес са запазени 2 икони, рисувани от Симеон Цонюв от Трявна през 1830 година. За новия красиво изработен дърворезбен иконостас са поръчани икони. Тези от т.нар. "царски ред" за изписани от един от най-известните български зографи Захари Цанюв. Иконописецът Атанас Минчов изпълнил поръчката за някои от иконите от "горния ред". Иконостасът, дело на майсторите Йонко Марангозчията и неговия син Никола Матеев, е шедьовър на дърворезбеното изкуство. Талантливите майстори са вплели в едно флорални мотиви, птици и пана с библейски сцени, с изящество, което е трудно да се опише. Иконостасът е обявен за национален паметник на културата.

В края на ХІХв църквата става по-внушителна с издигнатите кубета. Цялостното стенописване през 30-те години на ХХв е дело на академични художници и великолепно допълва красотата на куполи, арки и пандантиви. След специализирани реставрационни дейности по стенописите и част от иконите в началото на ХХІв, старият Божи храм в Севлиево отново искри с цялата си непреходна красота.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Къща за гости Моневски
1 нощувка 2 43лв/ден 1 бр. 134 бр. Оферта от Nastani.bg

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още