• Църква "Свети Пророк Илия" - Севлиево
  • GPS Координати: 43.02586065, 25.10321625
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.8 / 6 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Църква "Свети Пророк Илия" - Севлиево

Севлиево
снеговалеж -1°C
5 дневна прогноза
27 яну -2° / 0° днес -4° / 1° 29 яну -3° / 4° 30 яну 2° / 4° 31 яну 2° / 4°
202м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 3
преглеждания за целия период 3365
Дата на публикуване 16.01.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Църква "Свети Пророк Илия" - Севлиево" за още по-богато съдържание.
В самия център на днешния град се издига един от символите на Севлиево, храмът "Свети Пророк Илия". Трудно е да се установи точно от кога датира той, но най-вероятно е съществувал на това място още в края на далечния ХVІІв. Това категорично свидетелство за църковна дейност.

През 1834 година старата севлиевска църква "Свети Пророк Илия" е обновена "изоснови". От старата църква и до днес са запазени 2 икони, рисувани от Симеон Цонюв от Трявна през 1830 година. За новия красиво изработен дърворезбен иконостас са поръчани икони. Тези от т.нар. "царски ред" за изписани от един от най-известните български зографи Захари Цанюв. Иконописецът Атанас Минчов изпълнил поръчката за някои от иконите от "горния ред". Иконостасът, дело на майсторите Йонко Марангозчията и неговия син Никола Матеев, е шедьовър на дърворезбеното изкуство. Талантливите майстори са вплели в едно флорални мотиви, птици и пана с библейски сцени, с изящество, което е трудно да се опише. Иконостасът е обявен за национален паметник на културата.

В края на ХІХв църквата става по-внушителна с издигнатите кубета. Цялостното стенописване през 30-те години на ХХв е дело на академични художници и великолепно допълва красотата на куполи, арки и пандантиви. След специализирани реставрационни дейности по стенописите и част от иконите в началото на ХХІв, старият Божи храм в Севлиево отново искри с цялата си непреходна красота.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Препоръчано от
Decathlon logo

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още