Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Бдински манастир "Успение Богородично" - Видин

Видин
ниска облачност 26°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 28° 27 юни 19° / 30° 28 юни 17° / 25° 29 юни 14° / 25° 30 юни 14° / 24°
преглеждания за последните 30 дни 28
преглеждания за целия период 563
Дата на публикуване 24.10.2017г.
Манастира се намира на западния изход от град Видин в посока град Кула, между стария гробищен парк на Видин и парк "Нора Пизанти".
Историята на Бдинската света обител "Успение Богородично" започва през 2003г на 9 февруари, когато от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан се прави полагането на основен камък за изграждането на манастирския храм, посветен на славното успение на Божията Майка.

Решението за изграждането на храм с комплекс около него, служещ за социални дейности е взето в навечерието на 2003г от инициативен комитет, воглаве с кмета на Видин, г-н Иван Ценов и Видинския митрополит Дометиан. Мястото определено за тази цел е в западната зона на град Видин, на площадка намираща се между стария гробищен парк на Видин и парк "Нора Пизанти". Като основа на храмовия градеж е положен камък донесен от средновековния манастир "Свети Йоан Пусти". Преди полагането на основния камък и даване начало за изграждането на храм "Успение Богородично" се създава сдружение, което да събира средства за построяването на храма. В дарителската кампания за построяването на храма се включват всички жители на Видин и всеки, кой с каквото може подпомага изграждането на храма.

До този момент във Видин от 80 години не е бил строен храм. Освещаването на храма е извършено на 15 август, Успение Богородично от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан през 2005г. Проектът на храма и комплекса към него е дело на архитект Олег Николов. След освещаването на храма започва изграждането на сграда към храма, която идеята за нея е да служи за социален център към Видинска митрополия. Сградата е построена и осветена на 26 октомври 2008г от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. От 2009г комплекс "Успение Богородично" е обявен по молба на Видинския митрополит Дометиан от Светия Синод на Българската православна църква за православен манастир.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Източник:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Хотел Микс
1 нощувка 2 21лв/ден
Nastani.bg Хотел Микс
Хотел Микс
1 нощувка 2 21лв/ден
Топ цена: 41.00лв
Nastani.bg Семеен хотел Вида
1 нощувка 2 24лв/ден
Nastani.bg Семеен хотел Вида
Семеен хотел Вида
1 нощувка 2 24лв/ден
Топ цена: 47.00лв

Коментари

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Инна Ив на 24 октомври 2017
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо