• Бдински манастир "Успение Богородично" - Видин
  • GPS Координати: 43.99003984, 22.85347326
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Бдински манастир "Успение Богородично" - Видин

Видин
ясно небе 0°C
5 дневна прогноза
днес -5° / 1° 20 яну -1° / 5° 21 яну 1° / 4° 22 яну 1° / 4° 23 яну 2° / 5°
преглеждания за последните 30 дни 26
преглеждания за целия период 1134
Дата на публикуване 24.10.2017г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Бдински манастир "Успение Богородично" - Видин" за още по-богато съдържание.
Манастира се намира на западния изход от град Видин в посока град Кула, между стария гробищен парк на Видин и парк "Нора Пизанти".
Историята на Бдинската света обител "Успение Богородично" започва през 2003г на 9 февруари, когато от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан се прави полагането на основен камък за изграждането на манастирския храм, посветен на славното успение на Божията Майка.

Решението за изграждането на храм с комплекс около него, служещ за социални дейности е взето в навечерието на 2003г от инициативен комитет, воглаве с кмета на Видин, г-н Иван Ценов и Видинския митрополит Дометиан. Мястото определено за тази цел е в западната зона на град Видин, на площадка намираща се между стария гробищен парк на Видин и парк "Нора Пизанти". Като основа на храмовия градеж е положен камък донесен от средновековния манастир "Свети Йоан Пусти". Преди полагането на основния камък и даване начало за изграждането на храм "Успение Богородично" се създава сдружение, което да събира средства за построяването на храма. В дарителската кампания за построяването на храма се включват всички жители на Видин и всеки, кой с каквото може подпомага изграждането на храма.

До този момент във Видин от 80 години не е бил строен храм. Освещаването на храма е извършено на 15 август, Успение Богородично от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан през 2005г. Проектът на храма и комплекса към него е дело на архитект Олег Николов. След освещаването на храма започва изграждането на сграда към храма, която идеята за нея е да служи за социален център към Видинска митрополия. Сградата е построена и осветена на 26 октомври 2008г от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. От 2009г комплекс "Успение Богородично" е обявен по молба на Видинския митрополит Дометиан от Светия Синод на Българската православна църква за православен манастир.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Препоръчано от
Decathlon logo

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Ив на 24 октомври 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо