Рейтинг:
4.3 / 3 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Бакаджиците - Ямбол

Ямболско
предимно облачно 32°C
5 дневна прогноза
днес 24° / 33° 09 авг 20° / 31° 10 авг 19° / 31° 11 авг 18° / 32° 12 авг 19° / 33°
433м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 225
преглеждания за целия период 10675
Дата на публикуване 24.06.2015г.
Бакаджиците е верига от ниски хълмове, които геоложки принадлежат към Средногорието, като се простира на изток от р. Тунджа, на около 15км от гр. Ямбол. Хълмовете представляват младоеруптивни конуси, които очертават на запад Елховското поле и на югоизток постепенно преминават в Дервентските възвишения. Средната им надморска височина е около 300 м. Цялата верига е дълга около 12км, а широка между 5 и 10км. Най-високият връх на Бакаджиците е Асанбаир (515м), на който е разположена радиорелейната станция "Бакаджик". Други върхове са Свети Спас (500м), Дедевица, Калето. Името "Бакаджик" произлиза от турските думи Бак и Ачик и означава "височина, от която се вижда надалеч". Възвишенията са известни и с българското име "Гледките".

По случай освобождението на Ямбол през 1878г в района на Бакаджиците е бил построен и осветен първият паметник на българо-руската дружба в България - храмът "Св. Александър Невски". Паметникът пази списъкът на загиналите руски воини и български опълченци от 30-та руска пехотна дивизия. В местността има няколко туристически комплекси и хижи (комплекс "Ямболен", х. "Индже войвода", х. "Бакаджик", х. "Пиргуля"), които предоставят възможност за почивен и лечебен туризъм. Още преди 150 г. руски лекари установили, че въздухът в местността въздейства благотворно при белодробни заболявания. Забележителности в областта са манастирът "Свети Спас", Ямболски манастир "Възкресение Господне" и крепостта Калето.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 1

Ади преди 3 години

Красива природа и гледка.Макар че последния път, когато го посетих ми се стори че мястото е взело да запада и опустява.Но въпреки това ако обичате да ств сред природата ще ви хареса.

Коментирай 1000 символа

Видео

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо