Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо

Природна забележителност Айтоска кория

Южно черноморие
умерен дъжд 27°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 28° 24 юли 16° / 26° 25 юли 16° / 27° 26 юли 17° / 30° 27 юли 18° / 30°
преглеждания за последните 30 дни 27
преглеждания за целия период 1395
Дата на публикуване 29.06.2015г.
Църковната кория край Айтос е вековна гора от летен дъб. Намира се на около 5км югоизточно от град Айтос, вдясно от шосето за Бургас.В нея растат дървета от вида летен дъб, който не се среща никъде другаде в района. Доказано е, че растенията произхождат от Северен Анадол, Турция. Но това е единствената сигурна информация, даваща конкретни данни.

Според една легенда гората била засадена от жълъди, донесени от Анадола. Айтоски паша я създал по молба на жена си. Тя тъжала за родния си край и любящия съпруг се опитал да смекчи мъката й, създавайки място, което да напомня на жена му за бащините земи.Според друго сказание, дъбовете били засадени от турски султан, който създал гората, изпълнявайки желание на красива местна девойка, в която бил безнадеждно влюбен.

Най-старите жители на района помнят, че за съществуването на гората говорят 4-5 поколения. Анализите, направени от специалисти сочат, че възрастта на дърветата е от 200 до 500 години. Има данни, че те са се простирали на 700 декара. Сега дърветата растат на не повече от 400 декара. Старинни документи и предания сочат, че на мястото е имало параклис и църковен обор. При връщането на земи в наше време гората и земята около нея са възстановени на църквата и сега са притежание на храма "Св. Мчн. Димитрий" в Айтос.

Гората е рядък исторически и природен паметник и през 1972г е обявена за природна забележителност. Обитава се от множество птици. Там живеят различни видове защитени животни, срещат се редки растения, които биха загинали сред полето, ако дърветата изчезнат. Въпреки, че защитен от закона обект, бъдещето на Айтоската Кория е несигурно. През последните десетилетия тя няколкократно е горяла. За последно преди четири години – през август 1999г, когато пожарникарите, заедно с местните хора едва успели да я спасят.
Съществува идея вековната Кория да бъде превърната в резерват или в парк, който да може да се посещава от туристи. Тази идея обаче е отдавнашна, а индикации за нейното осъществяване напоследък няма. Местните хора и любителите на природата изразяват надеждата си, че този уникален природен паметник ще се запази от посегателства и от човешка небрежност, за да могат да го видят и поколенията след нас.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Лятно кино под звездите! Гледайте филма "Love.net" - на 28 Юли
22 бр. 16 бр. 1 бр.
Валидност на ваучера:
28 Юли 2019 (Неделя)
Към офертата
Grabo.bg Кино по звездите! Гледайте филма "Възвишение" - на 11 Август
6 бр. 4 бр.
Валидност на ваучера:
11 Август 2019 (Неделя)
Към офертата
Grabo.bg Лятно кино под звездите! Гледайте филма "Южен вятър" - на 25 Август
7 бр. 7 бр. 3 бр.
Валидност на ваучера:
27 Август 2019 (Вторник)
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо