Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Зольовската чешма - Етрополе

Етрополе
разкъсана облачност 1°C
5 дневна прогноза
днес -4° / 4° 22 яну -1° / 9° 23 яну -1° / 5° 24 яну -2° / 7° 25 яну 0° / 11°
539м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 27
преглеждания за целия период 658
Дата на публикуване 09.11.2017г.
Легенда за Зорльовец
Българският народ умее да се весели. Той е оцелял, не се е претопил като много други народи през нелеката му история, не само защото се е борил, но и защото усмивката, породена от вярата му в бъдещето,не е слизала от лицето му дори и в най-тежките мигове.

Безпределна обич и вярност към своя любим е таила в сърцето си някогашната етрополска мома, хубавицата Рашка Хаджи Павлова.
Богат бил турският търговец Рустем Ага, гласи легендата, богат и навярно хубавец. Влюбил се турчинът в хубавата етрополка Рашка. По стар български обичай той причаквал вечер Рашка до тогавашния "Бели извор", както го наричали етрополци.

В събота и неделя тук идвал да срещне и своята любима и бедният чобанин Дончо. За него се предполага, че е бил байрактар на Детелин войвода от Копривщица, а по-късно повел своя дружина през Средна гора.

Нищо не можело да попречи на любовта между Дончо и Рашка - нито заплахите на турчина, нито това ,че определил дата за сватбата му с Рашка. В семейството на девойката настъпило униние Тогава на помощ им се притекъл майстор Зольо. Известния етрополски иконописец и резбар донесъл на отчаяната девойка красиво изработен иконостас. В иконостаса майсторът умело успял да скрие изработена и изпратена от Дончо байрактар остра кама.
смелата девойка убила самонадеяния турчин и забягнала в Средна гора, водена от майстор Зольо при нейния любим.
Цели две години бродила смелата девойка из Средна гора, за да се бори за онеправданите българи. Избрали я за байрактар, облекли я в хайдушка премяна и я нарекли Рашка войвода. Когато в едно то сраженията Дончо пада убит, тя повела неговата дружина.

Изпълнил майстор Зольо заръката на смелата етрополка на "Бели извор" чешма да стане. Направил тази чешма за чудо и приказ, а в средата на камъка издялал образа на Дончо Воевода.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта
Искат да посетят:
ВикторияВNarine
Добавено в любими:
Tsetsi

Оферти за нощувки наблизо

Хотел СПА "Еверест" - нощувка със закуска
1 бр. 1 нощувка 2 23лв/ден 1 бр. 2 бр. 144 бр. Оферта от Nastani.bg

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо