Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Връх "Вейката"

Югоизточна България
слаб дъжд 31°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 31° 17 юни 15° / 24° 18 юни 14° / 23° 19 юни 15° / 23° 20 юни 14° / 24°
1318м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 94
преглеждания за целия период 3744
Дата на публикуване 04.11.2014г.
Това е най-високият връх в рида Гюмюрджински снежник, на територията на страната. Висок е 1463 метра. В географско отношение е най-южната точка на България. Гледката от върха е неописуема. От там при ясно време се вижда голяма част от съседна Гърция, Бяло море, Портолагос и др. До върха има няколко подхода, единият е през с. Чакаларово. В края на селото, до моста има черен път, по който за около час и половина се стига до бившата гранична застава. От там се върви по пътека покрай граничната бразда и след около още 2 часа се стига до върха.

До върха има подход и от с. Долно Къпиново. Покрай изоставената гранична застава в края на селото има черен път, проходим с подходящ автомобил. Той води до обновената хижа "Хвойнова поляна" (разстоянието е около 4км). Има две възможности да се продължи от хижата – на около 200м от нея започва тесен черен път, по който се върви известно време, след което се минава по пътека, следваща билото до самия връх.

Другият начин е да се продължи по пътя под хижата. След около 40 минути леко спускане се тръгва по граничната бразда към билото до върха. Разстоянието от хижата е около 2 часа и половина. Гледката е впечатляваща, минава се през девствени букови и смесени гори.

Обектът е много подходящ за туризъм. Има маркирана пътека по маршрута през с. Чакаларово.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още