Рейтинг:
5.0 / 10 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Връх Мальовица - Рила

Рила
ясно небе 13°C
5 дневна прогноза
днес 3° / 14° 04 окт 5° / 17° 05 окт 6° / 16° 06 окт 6° / 14° 07 окт 4° / 14°
2671м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 229
преглеждания за целия период 14845
Популярност на обекта в различни класации #24
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Мальовица е връх в северозападната част на планината Рила. Със своите 2729м Мальовица се нарежда сред 20-те най-високи върхове в България и на седмо място в Рила. Намира се в Националния парк "Рила", в зоната за ограничаване на човешкото въздействие. Скалното катерене и провеждането на масови прояви на територията на парка се извършват след съгласуване с Дирекция "Национален парк Рила".

Върхът е много популярен сред катерачите заради алпийския си характер. По отвесната 124-метрова северна стена са прокарани множество маршрути с различна трудност, достъпни само с алпийски инвентар. За изкачването на полегатия южен склон са достатъчни няколко часа ходене, здрави обувки и ентусиазъм. Без значение от начина, по който е достигнат върхът, гледката, откриваща се към живописната долина на Мальовишка река, със своите езера, надвиснали отвесни скали, поляни и тучна зеленина е незабравима.

Уникалната природа на високата планина тук е представена в цялото си великолепие - старите смърчови, елови и белмурови гори в ниските части отстъпват място на типично алпийските растения като клек, хвойна, красиви планински цветя, треви и боровинки. Картината се допълва от прелитащите над скалите птици, а при повече късмет може да се забележи непредпазлива балканска дива коза, подскачаща с лекота по стръмните гранитни склонове. През зимата всичко се превръща в бяла приказка – красива и сурова, достъпна само за смелите и опитните. Обект на туризъм е не само върхът. През зимата районът е притегателно място за практикуване на ски и сноуборд.

Ски центърът се намира в местността Меча поляна. Разполага с три ски писти, с два детски ски влека и три ски влека за възрастни, два тип паничка и един тип котва. Улеите около Мальовица, съседните върхове (Злият зъб, Орловец, Малка Мальовица и др.), както и скалите около хижата са популярни катерачни обекти както през лятото, така и през зимaта. Тук се провеждат практически занятия на курсове по катерене както за начинаещи, така и за напреднали. Маршрутите варират – от спортни и учебни до трудни алпийски маршрути от по няколко въжета.

Подходящ сезон за туризъм е лятото. През зимата районът е лавиноопасен и изисква специална екипировка и познания. Поради високата надморска височина се задържат преспи сняг до края на пролетта. До върха се достига по пътека, започваща от Централната планинска школа "Мальовица". Минава се през хижа "Мальовица", а оттам по маркирана пътека след около 3 часа се достига крайната цел. Изходен пункт е село Говедарци. Друг – по-живописен, но по-дълъг подход към върха е от х. "Скакавица" или хижа "Рилски езера". Изходен пункт – Паничище. Независимо дали сте начинаещ турист, скиор, катерач или търсач на силни усещания, Мальовица е място, което ще оправдае и най-смелите ви очаквания.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Адрес:
Рила, 2020, България
Виж карта

Коментари · 3

panayot преди 5 години

Нашата горда планина, може да изпълни сърцето на всеки!

Iveta преди 8 години

Дъхът на истинското в нас, първородното ни усещане за свобода и сила, велики висоти в дървета,върхове и усещания! Безкраен хоризонт от насита за сетивата!

margarita преди 8 години

Прекрасно кътче от великолепната Рила планина,с гордо изправени борови гори,чудни скали,цветни поляни,бълбукащи потоци,извикващи ненаситно желание да им се насладиш отново и отново!

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

Почивка край Рилския манастир: Нощувка със закуска и възможност за вечеря
1 нощувка 36лв/ден 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 29 Септември до 31 Октомври 2023г.
Към офертата
Почивка край Рилските езера - в Паничище: Нощувка със закуска и вечеря
16 бр. 1 нощувка 60лв/ден 16 бр. 29 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 6 Юли до 22 Декември 2023г.
Към офертата
Нощувка за двама край Самоков - в с. Говедарци
6 бр. 1 нощувка 88:88:88 2 33лв/ден 6 бр. 5 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 4 Август до 30 Ноември 2023г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Самостоятелна пешеходна еднодневна екскурзия с аудио гид за Рилски манастир и неговите 5 музея на 7 езика
8 бр. 88:88:88 8 бр. 1 бр. 32 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 13 Април до 1 Май 2024г.
Към офертата

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Радослав Зарков на 03 август 2016
Докладвай
Видеото е добавено от: Besheff 95off на 18 юни 2023

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още