Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 5 оценки
Места за нощувка наблизо

Връх Мальовица - Рила

Рила
ясно небе 23°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 26° 19 авг 13° / 29° 20 авг 14° / 29° 21 авг 13° / 30° 22 авг 16° / 30°
2663м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 394
преглеждания за целия период 7142
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Мальовица е връх в северозападната част на планината Рила. Със своите 2729м Мальовица се нарежда сред 20-те най-високи върхове в България и на седмо място в Рила. Намира се в Националния парк "Рила", в зоната за ограничаване на човешкото въздействие. Скалното катерене и провеждането на масови прояви на територията на парка се извършват след съгласуване с Дирекция "Национален парк Рила".

Върхът е много популярен сред катерачите заради алпийския си характер. По отвесната 124-метрова северна стена са прокарани множество маршрути с различна трудност, достъпни само с алпийски инвентар. За изкачването на полегатия южен склон са достатъчни няколко часа ходене, здрави обувки и ентусиазъм. Без значение от начина, по който е достигнат върхът, гледката, откриваща се към живописната долина на Мальовишка река, със своите езера, надвиснали отвесни скали, поляни и тучна зеленина е незабравима.

Уникалната природа на високата планина тук е представена в цялото си великолепие - старите смърчови, елови и белмурови гори в ниските части отстъпват място на типично алпийските растения като клек, хвойна, красиви планински цветя, треви и боровинки. Картината се допълва от прелитащите над скалите птици, а при повече късмет може да се забележи непредпазлива балканска дива коза, подскачаща с лекота по стръмните гранитни склонове. През зимата всичко се превръща в бяла приказка – красива и сурова, достъпна само за смелите и опитните. Обект на туризъм е не само върхът. През зимата районът е притегателно място за практикуване на ски и сноуборд.

Ски центърът се намира в местността Меча поляна. Разполага с три ски писти, с два детски ски влека и три ски влека за възрастни, два тип паничка и един тип котва. Улеите около Мальовица, съседните върхове (Злият зъб, Орловец, Малка Мальовица и др.), както и скалите около хижата са популярни катерачни обекти както през лятото, така и през зимaта. Тук се провеждат практически занятия на курсове по катерене както за начинаещи, така и за напреднали. Маршрутите варират – от спортни и учебни до трудни алпийски маршрути от по няколко въжета.

Подходящ сезон за туризъм е лятото. През зимата районът е лавиноопасен и изисква специална екипировка и познания. Поради високата надморска височина се задържат преспи сняг до края на пролетта. До върха се достига по пътека, започваща от Централната планинска школа "Мальовица". Минава се през хижа "Мальовица", а оттам по маркирана пътека след около 3 часа се достига крайната цел. Изходен пункт е село Говедарци. Друг – по-живописен, но по-дълъг подход към върха е от х. "Скакавица" или хижа "Рилски езера". Изходен пункт – Паничище. Независимо дали сте начинаещ турист, скиор, катерач или търсач на силни усещания, Мальовица е място, което ще оправдае и най-смелите ви очаквания.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Рилец Резорт & SPA - нощувка със закуска
1 нощувка 88:88:88 2 72лв/ден 11 бр. 23 бр.
Nastani.bg Рилец Резорт & SPA
Рилец Резорт & SPA - нощувка със закуска
1 нощувка 72:25:45 2 72лв/ден 11 бр. 23 бр.
Топ цена: 144.00лв
Nastani.bg Семейна вила Шишарка
1 нощувка 88:88:88 2 28лв/ден 1 бр. 8 бр. 30 бр.
Nastani.bg Семейна вила Шишарка
Семейна вила Шишарка
1 нощувка 72:25:45 2 28лв/ден 1 бр. 8 бр. 30 бр.
Топ цена: 55.00лв
Grabo.bg Почивка под Седемте рилски езера! 2 нощувки със закуски и вечери - за 30лв на ден на човек, в с. Говедарци
69 бр. 2 нощувки 88:88:88 30лв/ден 52 бр. 7 бр. 14 бр.
Валидност на ваучера:
от 26 Юли до 15 Септември 2019г.
Към офертата

Коментари · 3

margarita преди 4 години

Прекрасно кътче от великолепната Рила планина,с гордо изправени борови гори,чудни скали,цветни поляни,бълбукащи потоци,извикващи ненаситно желание да им се насладиш отново и отново!

Iveta преди 3 години

Дъхът на истинското в нас, първородното ни усещане за свобода и сила, велики висоти в дървета,върхове и усещания! Безкраен хоризонт от насита за сетивата!

panayot преди 9 месеца

Нашата горда планина, може да изпълни сърцето на всеки!

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Радослав Зарков на 03 август 2016
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още