Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Връх Типиците - Пирин

Пирин
ясно небе 24°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 27° 28 юни 13° / 24° 29 юни 10° / 23° 30 юни 10° / 23° 01 юли 10° / 27°
2617м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 36
преглеждания за целия период 741
Популярност на обекта в различни класации #45
Дата на публикуване 26.01.2015г.
Типиците е група от три върха, разположени в Пирин планина на Главното планинско било югоизточно от връх Възела и северозападно от връх Превалски чукар. Трите върха обграждат амфитеатрално Типицкия циркус и формират неговата западна, южна и източна граница. Циркусът държи групата на Типицките езера - две големи, красиви постоянни езера и едно малко, пресъхващо.

Най-високият от трите Типица е наричан често Голям Типиц (Голям Типик, Типица, Типица чукар). Висок е 2645м и е разположен на югозапад от езерата. Склоновете му към Типицкия циркус са сравнително стръмни, тревисти. Югозападните склонове на върха към Башлийския циркус са стръмни, осеяни с каменопади и отделни тревисти улеи. На североизток под върха има стръмен сипей, който слиза до две от горните Василашки езера.

Вторият по височина Типиц е само с метър по нисък от първия - 2644м. Върхът е разположен южно от Типицките езера и е наричан още Малък Типиц. От него на север се отделя къс рид, който завършва при Типицката вода и огражда Типицкия циркус от изток. Склоновете му на север и северозапад са скалисти и почти отвесни. От югозапад склонове на върха са покрити с каменопади, а от изток - тревисти и много стръмни. Те се спускат на 600 метра по-ниско при коритото на река Валявица. Гледани от долината на реката и от съседния Валявишки циркус те представляват импозантна гледка и ненапразно са наречени Голямата страна. В много от източниците с това име неправилно е именуван намиращия се южно от Типиц връх Превалски чукар

Билната седловина между първия и втория Типиц е скалиста, трудно проходима. През нея минава маркираната в червено пътека от хижа Вихрен до заслон Тевно езеро. Този участък трябва да се преминава с повишено внимание.

Третият Типиц е разположен на късно разклонение на Главното било, което се отделя от първия Типиц в североизточна посока. Върхът е висок 2633 м. От него излизат още две къси разклонения, които ограждат циркуса Валявишки дупки от запад и юг. Склоновете му са тревисти и стръмни, а от страната на Валявишките дупки - скалисти и покрити със сипеи. В някои от източниците е наричан неправилно Валявишки чукар, заради характерния си изглед от района на Валявишките езера. Това име носи върхът, разположен между Възела и Тодорка. Третият Типиц е слабо познат и рядко посещаван връх въпреки близостта си до една от най-популярните маркирани пътеки в Пирин.

На главната снимка, Типиците и Типицките езера, снимани от връх Газей.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg От Юни до Септември в Банско! 4 нощувки със закуски
7 бр. 4 нощувки 12лв/ден
Валидност на ваучера:
от 1 Юни до 15 Септември 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Скаутски лагер в Банско за дете на 6 - 14г с един или двама възрастни! 5 нощувки със закуски, обеди и вечери
2 бр. 5 нощувки 2 57лв/ден
Валидност на ваучера:
от 7 Юли до 19 Юли 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Сейнт Джордж Палас Банско - нощувка със закуска
1 нощувка 2 52лв/ден

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още