Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Водениците - Шумнатица

Югоизточна България
слаб дъжд 12°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 13° 20 апр 4° / 11° 21 апр 6° / 10° 22 апр 5° / 15° 23 апр 9° / 18°
376м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 19
преглеждания за целия период 2563
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 01.10.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Водениците - Шумнатица" за още по-богато съдържание.
В България повечето мелници са напълно изоставени и подложени на саморазрушение. В Шумнатица едната от водениците все още е действаща и стрива зърно за хляб и фураж на местните хора. Селото е разделено на няколко махали и всяка навремето си е имала мелница. Сега тази, която все още мели се намира в центъра на селото, срещу кметството до стария римски мост.

По течението на реката, ниско долу са и другите две - едната в самото начало, а другата до стария мост в горната махала на Шумнатица. Водениците са в непосредствена близост до асфалтирания път и са удобни за разглеждане. Старите им тиклени покриви се забелязват сред избуялата растителност покрай коритото на реката. Надничаме с любопитство и виждаме запазените съоръжения за смилане, оплетени в паяжини. Две от водениците в село Шумнатица са обявени за паметници на културата с автентична оригинална архитектура.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 1

laryy555 преди 2 години

И двете воденици не работят, сега са само туристическа атракция едната има поне вид и се поддържа а другата по- нагоре по реката е изоставенаn.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: laryy555 на 30 юли 2022

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо