Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.5 / 2 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Църквата "Св. Възнесение Христово" - Чипровци

Чипровци
слаб дъжд 4°C
5 дневна прогноза
днес 2° / 4° 28 фев 2° / 6° 29 фев 1° / 9° 01 мар 3° / 10° 02 мар 6° / 16°
491м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 28
преглеждания за целия период 1084
Дата на публикуване 10.08.2015г.
Средновековната църква "Свето Възнесение Христово" се намира на възвишение над центъра на Чипривци, между Чипровската и Мартиновската река. Има сведения, че на това възвишение е било някога укрепено място и е имало зидове от манастир. Пак там, северно от църквата, е изградена в периода XIII-XVв и католическата черква "Санта Мария", разрушена след погрома на Чипровското въстание след 1688г и открита преди 20-тина години. Според сведенията преди въстанието била издигната и православната църква "Св.Възнесение". За това свидетелства запазеният каменен горен праг на вратата ѝ, на който е издълбан надписа: "AD 1672" (Anno Domini 1672).

За това какво е станало с църквата при разоряването на Чипровци в 1688г, трябва да се има предвид и, че потушаването на въстанието е извършено от турския съюзник, маджарския пълководец Емерик Текели, който бил заклет враг на католицизма. Вероятно той е разрушил до основи близката католическа църква "Санта Мария", а църквата "Св. Възнесение" като източноправославна е по-малко пострадала. Кога е възстановена разрушената ѝ част не се знае, но тъй като след въстанието жителите на градчето се пръснали из близки и далечни краища и са дошли по тези места нови заселници едва към началото на XVIIIв, то вероятно още тогава е бил преизграден и храма. В по-късен период (XIXв) към църквата е бил пристроен обширен притвор.

Тя е еднокорабна, едноапсидна с две несиметрични една спрямо друга конхи. Църквата без притвора е дълга 14м и широка 5,80м, дебелината на стените е различна. Изградена е от обикновени и дялани камъни споени с хоросан.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Релакс в Чипровци до края на Март! Нощувка със закуска и вечеря
10 бр. 1 нощувка 88:88:88 30лв/ден 6 бр. 17 бр. 34 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 11 Януари до 31 Март 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо