Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо

Комплекс пещери "Леярниците" - Младежко

село Младежко
ясно небе 31°C
5 дневна прогноза
днес 20° / 32° 22 юли 18° / 31° 23 юли 19° / 28° 24 юли 16° / 27° 25 юли 16° / 28°
243м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 114
преглеждания за целия период 5670
Дата на публикуване 05.08.2015г.
Леярниците са част от 19-те пещери в близост до река Младежка, недалеч от село Младежко, намиращо се на 32км от град Малко Търново. Те са четири, разположени по поречието на реката, с различна дължина, като най-дългата е 112м. През античността са били използвани от хората като дом. Живописната забележителност до село Младежко, с прочутите си лековити води и многобройните си пещери, е предпочитана дестинация за туристите, търсещи тишина и великолепна природа.

Пещера "Леярниците" 1 (Църквата)
Веднага след входа на пещерата се влиза в голяма зала с височина около 10м. Таванът на залата е частично срутен и през него прониква дневна светлина.Пешерата е убежище на представители на подковоносите прилепи, защитени видове от род Rhinolophus. Дължината на тази част от пещерната система Леярниците е около 112м.

Пещера Леярниците 2 (вход 3)

Няколко метра след входа на пещерата има галерия в западна посока водеща към пещера Леярниците 1. За достъп до галерията е необходимо изкачване и след това пълзене. В южна посока има отвор водещ към една от галериите на пещера Леярниците 3. Общата дължина на пещерата е 65м.

Пещера Леярниците 3 (вход2) Веднага след големия вход на пещерата се влиза в зала с височина 4м. Залата отвежда към две галерии. Едната в западна посока води към пещери Леярниците 2 и 1, а другата галерия продължава няколко метра и свършва без изход. Дължината на пещерата е 23м.

Пещера Леярниците 4 – за разлика от другите три, тази пещера няма връзка с останалите и е отдалечена на около 25м източно от пещера Леярниците 3. Входът на пещерата е висок около 3.5м, но за сметка на това е тесен под един метър. След влизане в пещерата се стига до зала, водеща до две галерии в източна и западна посока. И двете галерии са без изход. Общата дължина на пещерата е 17м.

Пещерите Леярниците са изградени от варовици с триаска възраст (230 млн.години)

Всички пещери в района на село Младежко и природна забележителност "Пещери и извори на р.Младежка" са неблагоустроени и не са обезопасени с цел достъп на туристи в тях. Проникването в пещерните галерии от неспециалисти и лица без опит в пещерното дело не е препоръчително.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Релакс в сърцето на Странджа! 2 нощувки със закуски и вечери, плюс релакс зона
8 бр. 2 нощувки 88:88:88 55лв/ден 6 бр. 18 бр.
Валидност на ваучера:
от 28 Юни до 1 Август 2019г.
Към офертата

Коментари · 1

Георги преди 2 години

Невероярно местенце!

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо