Рейтинг:
4.0 / 2 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Пещери "Змееви дупки"

Стара Планина
облачно 13°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 15° 27 фев 6° / 15° 28 фев 6° / 13° 29 фев 7° / 15° 01 мар 7° / 13°
384м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 52
преглеждания за целия период 12610
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 13.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Пещери "Змееви дупки"" за още по-богато съдържание.
"Змееви дупки" е име на група пещери, които се намират в местността Змеева река, до град Сливен. Легендата разказва, че тук някога живеел красив благороден змей. Той бил влюбен в момиче от селото и всеки път, когато напускал пещерата, за да я навести, светкавици проблясвали в небето и странна светлина излизала от "дупките". Днес пещерите представляват малки карстови образувания, които са обявени за природни забележителности в началото на XXв. Дълбочината на най-голямата дупка е 1.5 метра. Вътре тече река, а по стените висят редките, защитени от закона прилепи – трицветен нощник. В пещерата са открити свидетелства (каменни брадви, кости, конски зъби и др.), че е била обитавана от пещерни хора още през Новокаменната епоха.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари · 2

Емил преди 4 месеца

Как така най дълбоката дупка е 1,5 м. Това не е вярно. През централния и най-голям вход на пещерата, се слиза отвесно надолу поне на 4 метра дълбочина. Следва процеп в скалата ориентиран на юг, минава се през него сравнително лесно и се влиза в една досста голама галерия с висок таван. Малко по навътре има две разклонения, през едното се мива и се стига до нисък тунел, през който се пълзи около 10 метра, с екипировка трудно се минама, по скоро трябва да я влачиш след себе си, преминава се само лазешком, тунелчето е с диаметър около метър. След това се излиза в малка галерия и малко след това се стига до малко езерце. Аз лично съм излизал от пущерата от малък тунел започваш от тавана на галерията, дълъг около 15 метра и повече, под наклон 70-80 градуса към повърхността. Пещерата е необлагородена. Не препоръчвам влизането без екипировка и от хора които нямат опит. Местността е изключително красива. Когато лятото е по влажно и реката не е пресъхнала има страхотен водопад.

Елена преди 6 години

Сложете табела за пътя. Сега има една вяла табела, която сочи през непочистена пътека, пазена от 3 зли кучета. Има и друг път, но не е обозначен.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Златните хитове на Райко Кирилов и Йорданка Варджийска - на 22 Април, в Зала Сливен
Валидност на ваучера:
22 Април 2024 (Понеделник)
Към офертата
Ненчо Илчев в спектакълът "Щастлив съм!" на 15 Март, в зала Сливен
Валидност на ваучера:
15 Март 2024 (Петък)
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо