• Тракийски култов комплекс - Долно Черковище
  • GPS Координати: 41.62139662, 25.71748840
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
3.8 / 6 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Тракийски култов комплекс - Долно Черковище

Маджарово
ясно небе 8°C
5 дневна прогноза
днес 3° / 9° 25 ное 1° / 8° 26 ное 2° / 10° 27 ное 2° / 11° 28 ное 3° / 13°
189м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 42
преглеждания за целия период 5005
Дата на публикуване 12.07.2014г.
В местността Кован кая, близо до с. Долно Черковище‚ се намира един от най-големите мегалитни тракийски култови комплекси в Източните Родопи. Тук‚ в отвесните скали на вулканичния масив‚ на шеметна височина‚ са изсечени повече от 100 трапецовидни ниши. Предполага се‚ че те са използвани за погребални цели‚ като в тях са поставяни урните с праха на кремираните мъртъвци.

Комплексът включва над 100 броя изсечени в скала трапецовидни ниши и пещеровидна гробница. Скалните ниши са ориентирани основно на юг и югоизток, но има и такива, обърнати на запад и северозапад. Освен вертикално разположени, в скалния комплекс има и единични хоризонтални правоъгълни ниши.

Освен нишите, в скалния масив е изсечена и пещеровидна гробница. Археолозите от Регионален исторически музей - Хасково смятат, че култово-погребалният комплекс се намира в пряка връзка с тракийските селища, крепости, некрополи и светилища‚ намиращи се в землищата на селата Долно Черковище, Пчелари и Орешари (последното се намира на десния бряг на река Арда).

На около 500м северозападно от Долно Черковище, в южната отвесна стена на доминиращата над околността скала‚ са изсечени още 6 култови ниши. На върха на масива е изсечена гробница, а в непосредствена близост са открити и следи от голямо тракийско селище.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Препоръчани продукти

Коментари · 3

Красимир преди 5 години

GPS координатите трябва да са за обекта, а не за близкото населено място. Може би сте ги описали без да сте ги посетили.

Петър преди 3 години

Има само табели за европроекти и към 2.5 метра чакълест път след това трънак....

Мирослав преди 3 месеца

Има си пътека, да не е лесно забележима но я има. И кординатите са точни.

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още