Текето "Ак Язълъ баба - Св. Атанас" - Оброчище

село Оброчище Ясно небе 8°C 41м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 68
преглеждания за целия период 1738
Популярност на обекта в различни класации #95
Днес
6° / 9°
вт, 28.03
7° / 11°
10°
ср, 29.03
7° / 10°
10°
чт, 30.03
9° / 15°
15°
пт, 31.03
6° / 9°
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Източник:
Още за обекта:
Сподели този обект:
Потребителска активност:
Магдалена Иванова поиска да го посети преди седмица
Plamena Petrova поиска да го посети преди 2 седмици
Petrovail поиска да го посети преди 2 седмици
Desislava поиска да го посети преди месец
Надежда Енчева поиска да го посети преди 5 месеца
Galina Dimova добави в любими преди 6 месеца
Наталия Иванова поиска да го посети преди 6 месеца
Zornitsa поиска да го посети преди 6 месеца
LUBEK поиска да го посети преди 7 месеца
Саркис Жамакорцян поиска да го посети преди 7 месеца
Заведения наблизо
Текето "Ак Язълъ баба" – най-прочутата мюсюлманска и християнска светиня по българските земи в миналото, се намира край село Оброчище, недалеч от гъстата лонгозна гора "Балтата" и Черноморския бряг. "С изключение на текетата на имамите Али и Хюсеин в Багдад друго такова теке няма никъде в Турция, нито в персийските земи" – пише прочутият османски пътешественик Евлия Челеби. Той посетил това място през 1652г. Тогава Евлията бил много болен, но след като преспал една нощ край гроба на светеца, начаса оздравял.

Сега от обширния някога религиозен комплекс са запазени само две изолирани една от друга монументални сгради с еднакво планово решение и градеж, но с различна големина - тюрбето, или гробницата на светеца, и имаретът, мястото, където дервишите извършвали своите обреди и посрещали гостите на текето. Те представляват правилен седмостен с прилепено към една от страните му правоъгълно преддверие. В средата на тюрбето е гробът на Акязълъ баба, ориентиран североизток–югозапад и покрит със зелено сукно. Някога до него били сложени вещите на Ак Язълъ баба, за които се вярвало, че притежават неговата необикновена сила. И до днес най-впечатляват изографисванията по стените и таваните на тюрбето, които представляват стилизирани растителни и геометрични орнаменти в източен стил.

Причините за развитието на тази двуобредност са все още неясни, но възприемането на текето от местното население като светилище прави възможно почитането му от различни етно-конфесионални групи: мюсюлмани (сунити или шиити) и християни. По традиция, изповядващите исляма посещават текето в понеделник, четвъртък и петък или при даване на оброк, а християните - тогава, когато се нуждаят от помощта и закрилата на своя светец. Най-многолюдни стават събиранията на 2 май - Атанасовден, приет и за ден на Ак Язълъ баба, когато и българи, и турци празнуват заедно. Независимо от факта, че вярващите възприемат и осмислят своето посещение чрез етно-конфесионалната си принадлежност, на текето те издвършват едни и същи ритуали – молят се при гроба на светеца, мият се с вода, връзват парцалчета по клоните на околните дървета, палят свещи, оставят богати оброчни дарове. Всички тези обреди, свързани с опозицията живот–смърт и насочени към измолване закрилата на светеца, в чиято сила се вярва безрезервно, са древни практики, наследени от миналото. Те продължават да живеят дори днес.
Прочети още
Оставете коментар и оценка
27/03/2017
Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо

Фамилна пица Сан Марко Топ цена: 9.49лв
67