Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Скален манастир на Саръ кая

Провадия
предимно облачно 16°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 17° 21 окт 9° / 19° 22 окт 9° / 23° 23 окт 10° / 24° 24 окт 12° / 25°
преглеждания за последните 30 дни 90
преглеждания за целия период 7341
Дата на публикуване 11.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Скален манастир на Саръ кая" за още по-богато съдържание.
Саръ кая е известна още като жълтата скала. Там върху недостъпните скали е разположен скалният манастир. Той е съставен от общо 5 помещения - три затворени в северната част на скалата и две напълно отворени – в южната част.

От трите затворени килии много интересна е най-северната, на чийто вход са разположени две ниши, образуващи олтар. Над тях и около тях има три надписа на грузински език. Написани са на старогрузинското писмо асомтаврули, използвани са и букви от писмото нусхури. Надписите гласят: "Господи Исусе Христе, Боже наш, помилуй нас, амин", "Това са светите апостоли" и "Споменете в молитвите си мене грешния Микаел Грузинеца". Вляво на малкия олтар има плетеница за украса, а вдясно – скални рисунки: фигури на коне в различни пози.

В подножието на скалите лежи огромен камък с оформена под него пещера.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Активности наблизо

Коментари · 1

Деляна преди 3 години

Надписите на средновековен грузински език са открити през 1978г. в трудно достъпна пещера в скалите край гр.Провадия С АБСОЛЮТНО СЪЩОТО СЪДЪРЖАНИЕ от д-р ист Николай Панайотов. За откритието си има благодарствено писмо от вицепрезидента на Грузинската академия на науките! В сп."Векове" /орган на Българското историческо дружество/, кн.5/1979г. има кратка статия относно експедицията заедно със специалист от Института за ръкописи при ГАН. По закон сте длъжни да споменавате източниците!

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо