Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Вземи ваучер от Grabo:
Виж още събития

Театрална работилница "Сфумато" - София

София
разкъсана облачност 26°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 27° 20 авг 15° / 28° 21 авг 16° / 28° 22 авг 17° / 30° 23 авг 17° / 29°
536м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 32
преглеждания за целия период 707
Дата на публикуване 01.09.2015г.
Театрална работилница "Сфумато" е основана през 1989г от режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев като алтернатива на традиционните софийски театри. Набляга на програмите (няколкогодишен анализ на творчеството на определен автор), за сметка на репертоара (отделни пиеси от различни автори на принципа "за всекиго по нещо"). Пример за сфуматовските "програми" са серията представления по Достоевски, последвани от тези по Стриндберг. Театралната работилница няма собствена трупа, но в спектаклите ѝ често участват едни и същи актьори.
От май 2004г се намира на ул. "Димитър Греков" 2 (на гърба на театър "София" и съвсем близо до Малък градски театър "Зад канала"), в реставрираната сграда на някогашната баня "Подуене" в парк "Оборище". Може да стигнете до обекта с автобусни линии: 11, 75, 213, 214, 305, 404 или с трамвайни линии: 20 и 22.
От началото на февруари 2015г билети за представленията от програмата на театър "Сфумато" може да закупите и на касите на Народен театър "Иван Вазов".
Онлайн продажба на билети: Boxoffice.bg
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Работно Време:

Работно време каса:
Понеделник - Събота: 14:00ч - 19:00ч
Неделя: почивен ден

Телефон:

Билетна каса: 02 943 38 90, 02 944 01 27

Още за обекта:
E-mail:
Адрес:
София, ул. "Димитър Греков" 2
Виж карта
Искат да посетят:
СтефанСКалоян
Добавено в любими:
ИвайлоИ

Популярни оферти

Grabo.bg Моноспектакълът на Васил Дуев "Всичко на масата" на 9 Септември
3 бр. 2 бр.
Валидност на ваучера:
9 Септември 2019 (Понеделник)
Към офертата
Grabo.bg Постановката "Нова библия" - на 12 Септември
4 бр.
Валидност на ваучера:
12 Септември 2019 (Четвъртък)
Към офертата
Grabo.bg Представлението "Кокошка" на 4 Септември
1 бр. 3 бр.
Валидност на ваучера:
4 Септември 2019 (Сряда)
Към офертата
03 сеп Представления: "Януари"
Представления: "Кокошка" дата на събитието: Ср, 4 Септември 2019 КОКОШКА Автор: Антон Павлович Чехов, Николай Коляда Сценична адаптация и постановка: Ана Батева Музика: Стефан Здравески Плакат: Мария Налбантова Фотограф: Константин Радев Участват: Василена Винченцо, Васил Дуев Темата за свободния дух на човека е доста срещана в творчеството на Чехов. Така и нашите персонажи – Нина Заречная и Александър Тимофеевич, заминават за столицата, влюбвайки се един в друг и намирайки свободата в изкуството. Там те попадат във водовъртежа на „изкуствените“ среди и фалшивите приятелства. Но какво става, когатo „свободата“ напусне духа на човека и стане причина за пошло поведение, за дързост към тривиалната творческа изява и живеенето, съпътсвано от материализма, от „външното“, от кича и желанието за шумна слава? И всичко това на всяка цена.
04 сеп Представления: "Кокошка"
Представления: Програма Достоевски "Изгонването на бесовете" Бесове дата на събитието: Чт, 5 Септември 2019 театрална постановка програма Изгонване на бесовете от Ф.М. Достоевски Адаптация и постановка: Иван Добчев Музика: Асен Аврамов Сценография и костюми: Борис Далчев, Михаела Добрева С: Борис Кръстев, Станислав Кертиков, Йордан Ръсин, Мак Маринов, Николай Върбанов, Васил Дуев, Надя Керанова, Елена Дечева, Неда Спасова, Христина Караиванова, Виолина Доцева, Иван Златарев,Веселин Мезеклиев Наричат този роман "обезглавен", защото в него така и не влизат страниците със заглавие У Тихон , които описват прелюбодеяние с 14-годишно момиче. Точно те обаче са ядро в постановката на Иван Добчев, който вади на сцена изповедта и покаянието на главния герой Ставрогин. Втази роля влизат и всички останали– от поклонници до жертви, които изминават пътя от това "да убиеш Бога" (както казва самото момиче) до "твърде човешкото затъване в калта". Един силен спектакъл с гротескова образност и разтърсващо драматично въздействие.
05 сеп Представления: Програма Достоевски "Изгонването на бесовете" Бесове
Представления: "Всичко на масата" дата на събитието: Пн, 9 Септември 2019 ВСИЧКО НА МАСАТА Театрална работилница Сфумато Автор: по Чарлз Буковски Участват: Васил Дуев моноспектакъл на ВАСИЛ ДУЕВ сценична адаптация и постановка: Ана Батева композитор: Стефан Здравески номинация Икар 2017 за главна мъжка роля Награда за най-добър спектакъл на "BALKAN THEATRE TIRANA FEST" в Албания Награда за сценичен експеримент и иновация на Интернационалния фестивал "АКТЬОРЪТ НА ЕВРОПА" в Ресен, Македония Награда за най-добър спектакъл на Интернационалния фестивал на монодрамата "MONOACT" в Печ, Косово Премиера на Интернационалния фестивал на монодрамата 2016 в Битоля, Македония През 2017-та спектакълът е поканен на още четири фестивала в Русия, Монголия, Турция и Сърбия. Хенри Чинаски - героят алтер его на Чарлз Буковски, е още млад, тъкмо пристъпил в истинския живот преди да започне шестването си из всички романи на своя автор. Пред нас той се изправя на сцената, за да се надсмее с дивашкото си чувство за хумор, преборвайки спомените от тежкото си детство, причинено от баща му. Чрез маската на своята ирония и цинизъм Хенри се противопоставя на затискащия го свят , в който от малък е трябвало сам да се справя... Той осмива всичко, с което се сблъсква всеки подрастващ - несподелени любови, проблеми в семейството, борба за насъщния, творчески пориви, мечти за един по-голям живот, борба със системата, която постоянно се опитва да ни засмуче... Самоироничен към себе си и своите стремежи, предизвикващ смеха на своите зрители, Хенри успява да надмогне меланхолията на ежедневието и тежките удари нанесени от баща му. Без да спестява нищо от това, което чувства и мисли.
09 сеп Представления: "Всичко на масата"
Представления: "Мишеловката" дата на събитието: Пн, 30 Септември 2019 Творчески екип Автор: Боян Крачолов по пиесата "Хамлет" на Уилям Шекспир Режисьор: Боян Крачолов Сценография и костюми: Ирена Дойчева Актьори: Божидар Йорданов Владимир Матеев Галя Костадинова Иван Николов Йордан Ръсин Симона Здравкова *Фантазма по единствената репетиция на Хамлет с градските трагици по пиесата „Хамлет“ на Уилям Шекспир* Обект на представлението е репетицията на „Мишеловката“, която Хамлет прави, за да разобличи Клавдий. Репетицията като процес на изчистване, на окастряне на привидното, на опит за достигане до някаква същина. Като единствена възможност за опрощение на тези, които нямат възможност да го сторят сами. Като специална територия, на която времето не е само в хронологичното си проявление. Като усилена, мощна работа на ума и на вдъхновението, когато за момент може да проблесне нещо от бъдното. Като място, в което човек може да бъде отново цял. Като една от последните отломки на Райската градина. И, едновременно с това – като капан, който щраква зад теб. Като мишеловка.
30 сеп Представления: "Мишеловката"
Представления: "Одисей и циклопите дъблински" дата на събитието: Пт, 13 Септември 2019 ОДИСЕЙ И ЦИКЛОПИТЕ ДЪБЛИНСКИ Театрална работилница Сфумато Автор: хероическа ода по Джеймс Джойс Сценична версия и постановка: Димитър Марков Превод: Иглика Василева Участват: Димитър Марков „Музо, запей ми за оня герой многоопитен, който странствува дълго...” Омир – „Одисея” Забележителен разказ на очевидец за героичното бягство на Леополд Блум – храбър странствуващ рогоносец, от опасния сблъсък с титаничния ирландски шампион по тласкане на гюле, известен като Гражданина. Епична хроника на фикционалните събития, случили се на 16-ти юни 1904 г., около пет следобед в Кръчмата на Барни Кърнан в Дъблин под влиянието на непоклатими вътрешни убеждения, категорични различия и доста халби ирландско вино (жаргонно название от това време на марка бира).
13 сеп Представления: "Одисей и циклопите дъблински"
Представления: Програма Достоевски "Изгонването на бесовете" Идиот дата на събитието: Чт, 19 Септември 2019 театрална постановка програма Изгонване на бесовете от Ф.М.Достоевски Адаптация и постановка: Маргарита Младенова Музика: Асен Аврамов Сценография и костюми: Борис Далчев, Михаела Добрева С: Александър Тонев, Радина Кърджилова, Виттория Николова, Александър Караколев, Димитър Илиев, Албена Георгиева, Румен Драганов, Георги Сиркатов, Георги А. Богданов, Бюрхан Керим Достоевски пише в писмо през 1868, че идеята му за Идиот е да опише едно "напълно красиво човешко същес­тво" – наивно и добро като потомък на Дон Кихот или Христос. Но ако княз Мишкин няма място даже в онова светско общество, какво би станало, ако се роди в свят на омраза вместо любов, бяс вместо дух, "аз" вместо "ти", ожесточение вместо страдание? "Утопия, нещо повече – чист идиотизъм", разсъждава Маргарита Младенова, която връща този добър герой на сцената със завет: състраданието може да е обречено на провал, но е и "последното човешко действие срещу унищожението".
19 сеп Представления: Програма Достоевски "Изгонването на бесовете" Идиот
Представления: "Стъклената менажерия" дата на събитието: Пт, 20 Септември 2019 СТЪКЛЕНАТА МЕНАЖЕРИЯ Театрална работилница Сфумато Автор: от Тенеси Уилямс Превод: Евгения Панчева Сценография: Елена Стумбова Музика: Емануил Одаджиев Фотограф: Мирослав Веселинов Участват: Албена Георгиева, Каталин Старейшинска, Петър Дочев, Калин Пачеръзки "Когато животът е спрял и сякаш нищо ново не иска да влезе в него, е време да потърсим спомените си. Да разберем с кого сме пропуснали да излезем начисто и в мир. Къде в миналото е скрита болката, която продължава да ни изгаря, да отидем при нея и да потърсим малко любов наоколо, за да можем да продължим настоящето си свободни. Понякога в дом от лед, стъкло и стомана се налага да търсим тайните на собствените си неосъществени мечти, за да събудим надежда за тях. Понякога е време за безкомпромисна ревизия" Димитър Касабов Йордан Славейков спектакълът е реализиран с подкрепата на НДФ „13 века България” и адвокатска кантора „Динова, Русев & CO”
20 сеп Представления: "Стъклената менажерия"
Представления: "Мъртвешки танц" дата на събитието: Сб, 21 Септември 2019 МЪРТВЕШКИ ТАНЦ Театрална работилница Сфумато Адаптация: Маргарита Младенова Постановка: Маргарита Младенова Сценография и костюми: Даниела Олег Ляхова Музика: Асен Аврамов Участват: Светлана Янчева, Владимир Пенев, Цветан Алексиев Стриндберг – Танцът на смъртните Общото между “Froken Julie” и “Мъртвешки танц”: неромантичният, безсрамно-жесток поглед към Човека между Ерос и Танатос. “Froken Julie”: смъкване в еротичното като низко и унизително. Смъртта като изход. Но все още има “Кажи, че ме обичаш!”. Години по-късно “Мъртвешки танц”. Можеш ли да обичаш грозното лице на ближния? (Достоевски) Не мога, това е свръх силите ми. (Стриндберг) Любовта е свлечена в Омразата. Омразата като страст, форма на живот, унищожителна стихия. Смъртта не идва, защото отдавна е дошла, отдавна е тук. Смърт приживе. Жива смърт. Танцува с нас. Танцуваме с нея. Сякаш всичко живо - всичка живо - всичка живо (Чехов) е изтребено и на Земята са останали последните трима: Едгар, Алис и Курт. Болни от същата чума, която карантинен пост не може да спре. Болни от омраза. Тя поддържа пулса на каменните сърца, тя направлява “просветения ум, безсилен да й се противопостави.” Големият цивилизационен проект за Човека с главна буква се проваля в човека. Сгромолясването на Свръчовека (Ницше) до звяра. Оттук до абсурдно-смешното в трагичното, до “Краят на играта” (Бекет) крачката е една. Когато Духът е мъртъв – остава “толкова шум за една количка с говна, толкова шум!” (Алис) Маргарита Младенова
21 сеп Представления: "Мъртвешки танц"
Представления: "Синята брада - брак без приказка" дата на събитието: Вт, 24 Септември 2019 СИНЯТА БРАДА - БРАК БЕЗ ПРИКАЗКА Театрална работилница Сфумато Режисьор: Василена Радева Художник: Теодора Лазарова Участват: Елена Димитрова, Ивелина Колева, Мила Люцканова, Богдана Котарева Бракът със Синята брада е приказен образ на често срещана житейска ситуация, която в същността си е един екзистенциален избор – да се откъснем от своята интуитивна природа, да обезкървим своите идеи и мечти, да спрем да бъдем любопитни, т.е. да спрем да се развиваме. Кой от нас не е правил компромис, самоубеждавайки се, че „брадата всъщност не е чак толкова синя“? Но идва момент, когато отваряме вратичката на килера и откриваме своите омъртвени стремежи. И това е решителният момент, в който трябва да се изправим срещу „ хищникът, в самите нас“, който е подхранван от обществени порядки и стериотипни категоризации. Защото, както твърди Юнг, „срещата със себе си е едно от най-неприятните неща, което може да бъде избягвано до тогава, докато можем да проецираме навън всичко отрицателно.“ Това е авторски пърформанс, посветен на жените, които държат в ръцете си ключе, а то не спира да кърви и да крещи, че „нещо не е наред“. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на Културата. Благодарим за експертното съдействието на Фондация „Асоциация Анимус“.
24 сеп Представления: "Синята брада - брак без приказка"
Представления: "Същият ден" дата на събитието: Пт, 27 Септември 2019 СЪЩИЯТ ДЕН Театрална работилница Сфумато Автор: от Стефан Иванов Режисьор: Естефания Фадул Музикална среда: Цвета Дойчева Сценография и костюми: Цвета Дойчева Фотограф: Яна Лозева Участват: Августина Калина Петкова, Надя Керанова „Същият ден“ е черна гротеска за абсурда и повтарящите се исторически грешки, в които са замесени клоуни, едновременно невинни и виновни. Те са част от силата, която желае добро, но често създава зло. Пиесата е страшна и смешна приказка без край за всекидневното усилие да бъдеш човек в нечовешки условия. Действието се развива 30 години след 1989. Героите са дядо и внук, пътуващи по вече построения плавателен канал, който свързва София с Черно море. Те снабдяват отново живите 86 български лагера и разказват за раждането на новия режим, за тайните му и явни проявления. Историята им прелива в скандал между онези, които са отговорни за това повторение. Публиката се превръща в свидетел на травма и рана, която се е отворила на различни места по света през миналия и настоящия век. Днес ксенофобията и омразата надделяват над състраданието и съчувствието. Отговорността, която носим е по-голяма от всякога. Нужно е да не спираме да разказваме и припомняме колективната ни история. Да се съмняваме и да помним. Паметта е любов. Историите, които разказват двамата главни герои, са тяхното неспиращо мъчение и тяхното вероятно изкупление. Те също така са и дълбоко заровената вина, която ги принуждава ден след ден да се сблъскват с истината за съучастието им в една система на насилие. За мен беше важно да съпоставя тези сложни теми с ежедневните взаимоотношения между двама души. В същността си това е семейната история на хора, които правят своите трудни избори в сложна ситуация. Не би трябвало да ги съдим, а да ги изслушаме. Чрез различни форми на разказване, те успяват да покажат пластовете на вината, скръбта и срама. Трагедията на ситуацията им е, че цикълът започва отново и отново всеки ден.“ Естефания Фадул
27 сеп Представления: "Същият ден"

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо