Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо

Средновековната църква "Св. Никола" - Софрониево

село Софрониево
ясно небе 29°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 32° 28 юни 20° / 27° 29 юни 15° / 26° 30 юни 14° / 27° 01 юли 16° / 31°
преглеждания за последните 30 дни 32
преглеждания за целия период 886
Дата на публикуване 04.08.2015г.
Средновековната църква "Св. Никола" се намира в северната част на село Софрониево и е регистрирана като паметник на културата с национално значение.
Изграждането на храма е започнало по време на Второто българско царство (XII-XIVв), има видими данни за два строителни периода. Църквата е единствената от този тип (еднокорабна) и период в равнината на Северозападна България, изцяло запазена до наши дни. Около нея са открити основите на първото в селото килийно училище.

Самата църква представлява еднокорабна едноапсидна сграда, без притвор. Размери (без апсидата): дължина - 4.50м, ширина - 3.90м. Пред апсидата има зидана олтарна преграда, на южната стена има два прозореца, а входът на западната стена е с размери 1.70х1м. Църквата е градена от грубо дялани камъни (апсидта с ломени) споени с бял хоросан.
От северната и западната стена на сегашния обем се виждат основи на по-стара сграда - зидове с ширина 0,66м. Вероятно апсидата на сегашната църква принадлежи на по-стара църковна сграда и по-късно е била използвана в оформянето на сегашния обем. Подът, който днес е доста разкопан от иманяри, е настлан с тухли.

Цялата вътрешност на храма е била изписана. Понастоящем от стенописите е останал фрагмент от "Ширшая небес" в апсидата и незначителни части от "Христос Пантократор" на свода. Живописта е изпълнена в синьо, зелено, кафяво и бяло. Според изкуствоведческите проучвания, стенописите принадлежат към XVIII-XIX век.Храмът е имал красив дърворезбан иконостас с ценни икони, малка част от които са запазени до днес, но повечето са били откраднати.

На западната старана на църквата и в двора около нея са правени сондажи, като стратиграфията показва, че най-долните пластове съдържат материали от погребения от тракийската епоха.
Църковният двор е осеян с каменни кръстове, подобни и еднакви с тези от некропола на 50-100м южно от църквата. Вероятно храмът е бил гробищен. Регистрирани са около 450 паметни знаци, те удивляват с оригиналната си пластична декорация. Въз основа на начина на изработка и запазени дати, кръстовете са датирани в широки граници - от XIV до XIX век.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната