Рейтинг:
4.7 / 3 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Скална църква - Михалич

Свиленград
умерен дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 23° 15 май 11° / 24° 16 май 12° / 22° 17 май 12° / 25° 18 май 12° / 27°
341м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 16
преглеждания за целия период 2910
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 18.12.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Скална църква - Михалич" за още по-богато съдържание.
Скалната църква (Xв) при село Михалич е единствената в България с уникална триконхална форма. Цялата е изрязана (издълбана) във варовикова скала. В план тя представлява същинска засводена триконхална църква, сякаш е градена от обикновен строителен материал. Вътрешното й пространство се възприема като кръстовидно-куполно. Стремежът на строителите скалната църква да наподобява градена стига дотам, че в средата й е издълбан централен купол с диаметър 5,5м и височина от пода 6м.

Отвън около църквата, по повърхността има незначителни фрагменти от ранносредновековна керамика, а в близката околност - следи от стари селища от различни епохи. Скалната църква при Михалич се отличава от всички скални църкви у нас по своята сложна, трихонкална форма, която на балканския полуостров е застъпена само в градените сгради, познати още в античната епоха и при църквите в ранновизантийското строителство.

По стените й тече вода, за която се вярва, че помага при различни видове болести. Местните разказват, че от години наред църквата има две змии-пазителки. Ако някой тръгне да влиза в църквата с лошо намерение, да краде пари или да търси злато, тогава двете змии се появяват на входа на църквата.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната