Рейтинг:
4.7 / 3 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Скална църква - Михалич

Свиленград
ясно небе 7°C
5 дневна прогноза
днес 2° / 9° 26 ное 3° / 11° 27 ное 4° / 12° 28 ное 4° / 11° 29 ное 5° / 12°
341м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 987
преглеждания за целия период 2678
Популярност на обекта в различни класации #36
Дата на публикуване 18.12.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Скална църква - Михалич" за още по-богато съдържание.
Скалната църква (Xв) при село Михалич е единствената в България с уникална триконхална форма. Цялата е изрязана (издълбана) във варовикова скала. В план тя представлява същинска засводена триконхална църква, сякаш е градена от обикновен строителен материал. Вътрешното й пространство се възприема като кръстовидно-куполно. Стремежът на строителите скалната църква да наподобява градена стига дотам, че в средата й е издълбан централен купол с диаметър 5,5м и височина от пода 6м.

Отвън около църквата, по повърхността има незначителни фрагменти от ранносредновековна керамика, а в близката околност - следи от стари селища от различни епохи. Скалната църква при Михалич се отличава от всички скални църкви у нас по своята сложна, трихонкална форма, която на балканския полуостров е застъпена само в градените сгради, познати още в античната епоха и при църквите в ранновизантийското строителство.

По стените й тече вода, за която се вярва, че помага при различни видове болести. Местните разказват, че от години наред църквата има две змии-пазителки. Ако някой тръгне да влиза в църквата с лошо намерение, да краде пари или да търси злато, тогава двете змии се появяват на входа на църквата.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Препоръчани продукти

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната