Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
Рейтинг:
5.0 / 5 оценки
Места за нощувка наблизо

Шипченски проход

Шипка
слаб дъжд 15°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 15° 29 окт 8° / 13° 30 окт 5° / 12° 31 окт 4° / 11° 01 ное 2° / 4°
1178м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 41
преглеждания за целия период 3296
Дата на публикуване 14.08.2015г.
Шипченският проход е планински проход на територията на Република България в Стара планина, на надморска височина 1 185 метра, между градовете Казанлък от южната страна на Балкана и Габрово, от северната. Проходът е една от най-важните транспортни връзки между Северна и Южна България.

На билото му се намира Паметникът на свободата, посветен на героичната защита на прохода от българските опълченци и руските войски през Руско-турската освободителна война (1877-1878).

Шосето лъкатуши по меридионалната планинска верига. От север на юг са върховете: Свети Никола (най-висок с Орлово гнездо), Шипка, Узункуш.

На запад, почти перпендикулярно е Крали-Марков баир. Негови върхове от изток на запад са: Кючук Йешилтепе (Букова глава, Волински, Страничната височина), Йешилтепе (Зелена), Акри Джебел(Малуша).

Склоновете на върховете са стръмни и труднодостъпни. Към почти всички върхове от двете посоки отвеждат планински пътеки и коларски пътища. По-далечни и сравнително по-достъпни обходи са възможни на запад - Химитлийски проход, и на изток - Тревненски проход.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Активности наблизо

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още