Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо
City Pub Велико Търново ~1км.

Хълм Света гора

Велико Търново
ясно небе 6°C
5 дневна прогноза
днес -6° / 9° 18 яну -9° / 9° 19 яну -2° / 1° 20 яну -5° / -0° 21 яну -4° / -0°
247м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 38
преглеждания за целия период 2604
Дата на публикуване 22.07.2015г.
Хълмът се нарича Света гора, защото през средновековието тук се намирали няколко манастира, между които и манастирът "Св. Богородица Одигитрия", в който Евтимий Търновски преместил книжовната си школа от манастира "Св. Троица".

За хълма Света гора Григорий Цамблак пише: "При града Търново има едно място, отделено само с река. То се вижда цяло и е пълно с трева, напоява се обилно от течащи води и преди да наслади вкуса, наслаждава очите с волните си красоти; обрасло е счеста и пространно прохладна гора, пълно е с всякакви плодове и различни цветя."

От течащите води на хълма Света гора, които описал Григорий Цамблак, днес не са останали никакви извори. През първите десетилетия на XXв само един поток (т. нар. Тъмен поток) се спускал и вливал в Янтра до гара Велико Търново. До манастира "Св. Богородица Одигитрия" имало кладенче, наричано Безкаменното кладенче. Пътят, който вървял успоредно с Тъмния поток, наричали "винарския път", защото от него през реката се излизало направо в лозята на м.Мармарлия. При този път се намирало Трескавото кладенче. От него вземали вода, за да се лекуват болните от треска.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Популярни оферти

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други обекти наблизо

Други подобни обекти в страната