• Балнеологичен курорт с.Вонеща вода
  • GPS Координати: 42.87788643, 25.64433217
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.3 / 3 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Балнеологичен курорт с.Вонеща вода

село Вонеща вода
слаб снеговалеж -1°C
5 дневна прогноза
днес -7° / 0° 02 дек -7° / 1° 03 дек -4° / 3° 04 дек 2° / 6° 05 дек 6° / 10°
351м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 261
преглеждания за целия период 21667
Дата на публикуване 03.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Балнеологичен курорт с.Вонеща вода" за още по-богато съдържание.
Селото е разположено в северното подножие на Централна Стара Планина, на около 30км от Велико Търново и на 20км от Трявна, покрай главния път от Велико Търново до Нова Загора. Надморската височина на курортното селище е 500 метра. Климатът е умерено - континентален без резки температурни разлики.

В селището, освен живописната природа,има открит минерален извор, даващ възможности за медицински туризъм и балнеолечение. Водата му е със силна миризма на сероводород, откъдето и селището е получило името си. Тази съвкупност от благоприятни климатични фактори, въздействието и чарът на живописната природа на Стара Планина и наличието на лечебна минерална вода са безценни ресурси тук да се развива балнеолечебен и климатичен туризъм с цел общо отпочиване, тонизиране и укрепване на организма, подобряване и нормализиране на обменните процеси и функциите на почти всички системи на човешкото тяло. Това е и район с богата история. Вонеща вода е родното село на легендарния Филип Тотю.

Водата извира на 13 градуса С като в местните хотелски комплекси и басейни се подгрява до 40 градуса. Минералната вода се използва за лечение чрез пиене и балнеолечение. Основните показания за лечение с водата са: кожни болести, заболявания на обмяната на веществата и болести на горните дихателни пътища. Минералният състав на изворите във Вонеща вода е максимално близък до този на световноизвестни балнеокурорти в Швейцарските Алпи и Франция. В селото функционират няколко хотелски комплекса с минерална вода.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Препоръчани продукти

Коментари · 1

Стоянка преди 1 година

Здр.може ли да се настаним от27до31

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още